4-hjulstrækindikatorer: Hvad er forskellen mellem 4x4 High, Low eller Auto?

Adva rselslamper for firehjulstræk
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Køretøjer med firehjulstræk er udstyret med forskellige ekstra indikatorer på instrumentbrættet, som er fraværende i tohjulstrukne køretøjer. De fleste moderne firehjulstrækkere kører med standardindstillingen "AUTO", men tillader skift til forskellige tilstande.

Men hvad betyder denne standardtilstand, og hvad repræsenterer de andre instrumentbrætlys til firehjulstrukne køretøjer overhovedet?

4 Wheel Drive Auto indikator

4 Wheel Drive Auto indikator

Denne lampe advarer føreren om, at køretøjet er i "AUTO"-tilstand med firehjulstræk. Det betyder, at køretøjet automatisk aktiverer firehjulstræk, når det registrerer et tab af vejgreb. De fleste moderne firehjulstrukne køretøjer bruger denne tilstand som standard. Problemet opstår, hvis lyset er tændt, selv når tilstanden skulle være slukket.

4 Wheel Drive High indikator

4 Wheel Drive High indikator

Denne indikator advarer føreren om, at køretøjet er i "HIGH"-tilstand med firehjulstræk. I tilfælde af ældre køretøjer udstyret med firehjulstræk var dette standardindstillingen under normale kørselsforhold - i et sådant tilfælde tilføjede producenterne sjældent advarselslyset til andre indikatorer. De fleste moderne firehjulstrækkere kører med standardindstillingen "AUTO" og tillader skift til 4x4 høj eller 4x4 lav.

4x4 High-tilstanden er nyttig, når der er behov for højere trækkraft ved normale og højere hastigheder, for eksempel på en snedækket vej, i regnvejr osv. Når tilstanden er aktiv, låses de forreste og bageste drivaksler mekanisk sammen, hvilket forårsager fronten. og baghjul til at rotere med samme hastighed.

Denne advarselslampe kan vises som 4x4 High, 4WD High eller i forkortede versioner som 4HI eller 4H. Hvis det blinker permanent (ikke når du skifter tilstand), er det et problem, og du bør gå til servicecenteret hurtigst muligt.

4 Wheel Drive Low indikator

4 Wheel Drive Low indikator

Denne lampe advarer føreren om, at køretøjet er i "LOW"-tilstand med firehjulstræk. Når tilstanden er aktiv, låses de forreste og bageste drivaksler mekanisk sammen, hvilket får for- og baghjulene til at rotere med samme hastighed. Et lavt gearforhold giver højere hjulmoment og dermed meget højere trækkraft.

4x4 Low-tilstanden er dog ikke beregnet til normal og højere hastighed, men især til meget langsom terræn og vanskelige terræner såsom stejle stigninger, mudret terræn eller dybt sand, hvor højere drejningsmoment og højere trækkraft er praktisk. Før du kører i sådant terræn med 4x4 Low-tilstanden, er det vigtigt at slå traktionskontrollen fra.

Afhængigt af producenten kan advarselslyset vises i forskellige varianter, det vil sige som 4x4 Low, 4WD Low eller i forkortet form som 4LO eller 4L. Hvis det blinker permanent (ikke når du skifter tilstand), er det et problem, og du bør gå til servicecenteret hurtigst muligt.

4x2, 2HI, 2H indikatorer

4x2, 2HI, 2H indikatorer

Disse indikatorer advarer føreren om, at et firehjulstræk kun leverer energi til to hjul. 4x2-tilstanden er velegnet til tørre overflader eller under gode køreforhold, hvilket giver en bedre brændstoføkonomi.