Advarselslampe for motorkølevæske: Hvad er forskellen mellem blå og rød?

Kølevæske advarselslamper
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Advarselslampen for motorkølevæske kan have to funktioner, mere præcist en advarselsfunktion og en informativ funktion. Vær opmærksom på, at der kan vises to advarselslamper for kølervæske på dit instrumentbræt.

Den første er blå og har kun en informativ funktion, mens den røde advarer om et alvorligt problem.

Indhold

Blå advarselslampe for motorkølevæsketemperatur:

Blå kølervæskelys

Dette motorkølevæskelys lyser blåt og informerer føreren om, at kølevæsketemperaturen er for lav. Det anbefales ikke at køre motoren til høje omdrejninger, mens denne lampe er tændt, fordi den ikke er varmet op til dens optimale driftstemperatur.

Det blå lys slukker dog umiddelbart efter, at kølevæskens temperatur når den af producenten indstillede værdi. Derfor har lampen for lav motorkølevæsketemperatur kun en informativ funktion, der ikke indikerer en fejl, men kun en lav temperatur på væsken i kølesystemet, mens motoren er kold.

Rød advarselslampe for motorkølevæske:

Rødt kølevæske lys

Mens det blå motorkølevæskelys, der tændes, når motoren er kold, er normalt og ikke indikerer noget problem, lugter det røde lys, der tændes, som et alvorligt problem. Det røde lys på kølevæsken indikerer to alvorlige fejl, enten et lavt væskeniveau i kølesystemet eller en høj temperatur på kølevæsken.

Begge disse problemer er dog meget alvorlige. Hvis denne lampe tændes, skal du straks standse bilen og slukke for motoren. Ellers er der risiko for, at motoren begynder at overophedes. Dette kan beskadige motoren ud over evnen til at reparere.

Men efter at have slukket motoren, er det nødvendigt at vente, indtil den er afkølet mindst lidt, omkring 60 °C. Ellers er der risiko for, at den varme væske efter åbning af kølevæskeekspansionsbeholderen skyder ud og skolder dig.

Efter åbning af ekspansionsbeholderen er det nødvendigt først at kontrollere kølevæskeniveauet. Hvis kølevæsken er lav, betyder det kun to ting. Enten siver kølevæsken ud af motoren og kølesystemet, eller også kommer kølevæsken ind i forbrændingskammeret.

Den mest almindelige årsag til kølevæsketab er:

  • revnet pakning under topstykket

  • revnet cylinderblok

  • revnet topstykke

  • revnet radiator

  • en af kølerslangerne er i stykker

Motoren overophedes trods nok kølevæske

Det røde motorkølevæskesymbol kan dog også lyse, hvis der er nok væske i kølesystemet. I dette tilfælde signalerer lyset overophedning af motoren forårsaget af den skiftende kølevæske, hvilket dog betyder en stigning i kølevæskens og motorens temperatur.

Der kan være flere årsager til overophedning af motoren. Det skal dog bemærkes, at de ikke er så alvorlige som et problem med en kølevæskelækage, og deres løsning er heller ikke så økonomisk dyr.

Den mest almindelige årsag til overophedning af kølevæsken er en defekt termostat, som enten sidder fast eller helt lukket, på grund af hvilken kølevæsken kun strømmer gennem et lille kølekredsløb og dermed ikke når radiatoren. Dette fører til en kraftig stigning i dens temperatur, og hvis termostaten ikke åbner i tide, vil det få kølevæsken til at koge og motoren til at overophede.

Andre årsager til overophedning af motoren omfatter et problem med at tænde for kølerblæseren. Kølerventilatoren er en af de kritiske komponenter i køretøjets kølesystem. Dens rolle er at afkøle kølevæsken i radiatoren.

Kølesystemets blæser tænder muligvis ikke på grund af følgende:

  • elektrisk drevfejl

  • sprunget sikring

  • defekt termostat

  • temperatursensorens fejl ved at tænde blæseren

  • defekt relæ

Under alle omstændigheder indikerer den røde advarselslampe for motorkølevæske et alvorligt problem, der skal løses så hurtigt som muligt.