Bilsikkerhed: Hvad er det vigtigste?

Crash test
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Sikkerhed er et af de grundlæggende elementer, der lægges stor vægt på, når man designer en bil. Disse elementer omfatter deformationszoner, som dæmper anslagets energi så effektivt som muligt under en kollision/sammenstød.

Kabinen, hvor passagererne befinder sig, skal dog være så stiv som muligt for at yde størst mulig beskyttelse til passagererne. Der stilles høje krav til bilens sikkerhedselementer, som sørger for beskyttelsen af mandskabet.

Indhold

Aktiv sikkerhed

Dette omfatter alle foranstaltninger, der reducerer risikoen for en ulykke, såsom:

  • Bilens køreegenskaber
  • Bilstyring
  • Systemer som ESP (eller ESC), EBD, ASR, EDS osv.
  • Udsigt fra køretøjet
  • Advarsel signalapparater, tågelygter, bremselys og lignende.

Passiv sikkerhed

Dette omfatter alle tiltag, der reducerer konsekvenserne af en ulykke, såsom:

  • Ekstern sikkerhed: bilens konturer skal udformes, så skader på andre deltagere i en trafikulykke er så små som muligt
  • Indre sikkerhed: foranstaltninger til at forebygge skader på bilpersonalet, såsom airbags, brandsikring, sikkerhedsseler osv.

Hvordan udføres crashtests?

Evalueringen af sikkerhedsfunktioner finder sted under kollisionstests. Det er en køretøjssikkerhedstest, der vil give den interesserede part nyttige oplysninger om sikkerheden af den givne bil.

NHTSA udfører frontal-, side- og rollover-test, fordi disse typer tegner sig for størstedelen af ulykker på veje i USA. I Europa omfatter de strengeste tests EURO-NCAP.

Disse tests omfatter forskellige scenarier. NHTSA's test består af en frontal bilulykke, en sidebarrieresammenstød, en sidestangssammenstød og væltemodstand. EURO-NCAP's test har lidt forskellige scenarier. Opsætningen adskiller sig også med hensyn til passagerer, som altid er mannequiner, ikke rigtige mennesker, og den hastighed, hvormed påvirkningen sker.

Sensorer er placeret i dummies, der måler belastningen på individuelle kropsdele under et sammenstød. Ud over beskyttelsen af besætningen evaluerer disse test også beskyttelsen af fodgængere i en kollision med en bil.

Resumé

Nutidens biler er større, bredere, højere og tungere end de gamle, hvilket giver meget mere sikkerhed end de gamle, lette biler, hvor køretøjets sikkerhed ikke blev givet så meget opmærksomhed.

Et kort udsnit af EURO-NCAP-testene, hvordan Ford Mustang klarede sig: