Dieselpartikelfilter: Hvad er det, og hvordan virker det?

DPF
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Et dieselpartikelfilter (Diesel Particulate Filter - DPF) er en enhed designet til at fjerne sod og faste partikler fra udstødningsgasserne fra en dieselmotor.

I dagens artikel vil vi belyse funktionen af dieselpartikelfilteret, også kendt som FAP-filteret, hvordan denne enhed kom ind i biler og dens levetid.

Indhold

Hvordan kom dieselpartikelfilteret ind i biler?

Med fremkomsten af Euro 5-emissionsstandarden blev der skabt strenge regler for at overholde mængden af emissioner af uforbrændte faste dele i udstødningsgasserne. Derfor er producenterne begyndt at installere dieselpartikelfiltre kaldet DPF- eller FAP-filtre i alle nye dieselbiler.

Med denne emissionsstandard finder du ikke en eneste ny dieselbil, der ikke har dette filter. Undtagelserne kunne kun findes blandt biler fremstillet til lande uden for EU, hvor strenge emissionsstandarder ikke gælder.

DPF-advarselslys - hvad skal man gøre, hvis det lyser?

Som allerede sagt er et dieselpartikelfilter (DPF/FAP-filter) en enhed, der fjerner kræftfremkaldende og små støvpartikler fra udstødningsgasserne fra biler med dieselmotor. Filteret fanger faste partikler og brænder dem til sidst for at rense sig selv.

En tændt DPF-advarselslampe advarer føreren om igangværende rengøring eller regenerering af dieselpartikelfilteret. Du bør ikke slukke for bilen i dette tilfælde. Regenerering finder sted ved at sprøjte brændstof ind i dieselpartikelfilteret under motordrift, mens det anbefales at holde motoren i et konstant tempo mellem 2000 og 2600 o/min.

DPF filter

Kort sagt, hurtig kørsel uden for byen eller på motorvejen vil gavne i dette tilfælde. Advarselslampen for dieselpartikelfilteret vises oftest, hvis køretøjet hovedsageligt bruges i byen til korte ture - disse gavner ikke filteret. Men hvis advarselslampen forbliver tændt efter regenerering (ca. 15 minutter), kan det indikere en funktionsfejl i dieselpartikelfilteret.

Rengøring af dieselpartikelfilteret

Andre måder at rense det faste partikelfilter på er dets adskillelse og efterfølgende skylning med varmt vand ved brug af kemikalier, der opløser de opfangede partikler, eller ultralydsrensning. Ikke alle typer filter kan renses, så du skal muligvis betale ekstra for et nyt.

Dieselpartikelfilterets levetid

Dieselpartikelfilterets levetid er meget afhængig af kørestilen og oliens kvalitet. Biler udstyret med dieselpartikelfilter kræver en speciel type motorolie, der er tilpasset præcist til deres behov. Nogle gange hjælper den rigtige olie og kørestil ikke, og filteret kan svigte, selv før det når sit levetidsområde på cirka 80 til 150 tusinde km (omtrent 50 til 100 tusind miles).

DPF filter

Mange bilister kritiserer denne såkaldte "blokering af udstødningsrør", som reducerer motorens ydeevne og øger forbruget. Nogle mennesker fjerner det fra deres biler, da biler med et demonteret partikelfilter nogle gange kunne passere emissionskontrollen uden større problemer. Det anbefaler vi dog ikke at gøre.