Karrosserityper: Kendte du dem alle?

Legeme
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Nu om dage produceres en lang række forskellige biler i forskellige karrosseriversioner.

For at afklare karrosserityperne på forskellige biler, besluttede vi at skrive en oversigt for at se på de mest almindelige karrosserityper.

Indhold

1. Hatchback

En hatchback er en type bilkarosseri, normalt tre-dørs eller fem-dørs, to-rum med en sammenfoldelig og flydende bagdel. Hatchback-kategorien omfatter biler med et lukket karrosseri og en skrånende bagdel.

Denne type karosseri bruges oftest i køretøjer af lavere klasser. Hatchback-karrosseriet har for eksempel biler som Škoda Fabia, Fiat Grande Punto, Peugeot 206, Audi A3, VW Golf, Seat Ibiza, BMW serie 1, Ford Fiesta, Renault Clio, Citroen C3, og mange andre.

2. Sedan

En sedan er en type bil med et lukket og mindst fire-sædet karosseri, to rækker af sæder i fuld størrelse, et fast tag og en trinvis bagdel. En sedan kan have to eller fire sidedøre, og dens bagende åbner uden en bagrude.

Men dengang blev en sedan med to sidedøre kaldt en Tudor. Biler som Škoda Superb, Peugeot 406, Audi A4 og BMW serie 3 har et sedan-karosseri.

3. Coupe

En coupé er en overvejende sporty bil med et lukket todørs karosseri. Coupéen har en eller to sæderækker, mens ved to rækker er bagsæderne mindre og giver mindre komfort på rejsen.

For eksempel har biler som Fiat Coupe, Peugeot 407 Coupe, Audi TT, Alfa Romeo Brera, Mazda RX8 og andre coupé-karosserier.

4. Stationcar

En stationcar er en type personbilskarosseri med et forlænget bagende tag over hele bilen og et bagagerum, der tilgås gennem en næsten lodret femte dør (bagagerummet). Med stationcars er det altid muligt at omorganisere bagagerummet ved at folde bagsæderne. Kombi-kroppen ligner en forlænget hatchback.

Navnet kombi/kombi er afledt af formålet med køretøjet, som er designet til at transportere mennesker og gods. Bilfirmaer bruger dog forskellige betegnelser for stationcars. Her er et par eksempler:

 • Alfa Romeo: Sportwagon
 • Audi: Avant
 • BMW: Touring
 • Citroen: Break/Tourer
 • Dacia: MCV
 • Fiat: MultiWagon
 • Ford: Turnier
 • Hyundai: CW • • • Mazda: Wagon
 • Mitsubishi: Station Wagon
 • Nissan: Wagon
 • Opel: Caravan
 • Peugeot: Break/SW
 • Renault: Grandtour
 • Škoda: Combi
 • Volkswagen: Variant

5. Liftback

En liftback er en type bilkarosseri, der er tre-dørs, eller fem-dørs lukket, og to-rum. Sammenlignet med hatchbacken hælder bagenden af ​​køretøjet i en mildere vinkel og er længere. Denne type køretøj tilhører ikke sedankategorien, fordi bagruden også åbnes.

For eksempel har Fiat Brava, Renault Laguna, Ford Mondeo, Škoda Octavia og andre et Liftback-karosseri.

6. Limousine

En limousine er en fire- til seksdørs bil med tre-rums karosseri, fast tag og plads til seks til ni personer. Kabinen er normalt adskilt fra førerkabinen af ​​et skot.

7. Cabriolet

En cabriolet er en åben personbil med foldetag. Taget kan være lærred eller massivt lavet af stål eller andre materialer. Hvis det er en cabriolet med hård top, bruges nogle gange betegnelsen CC, som står for coupé cabriolet.

I de fleste tilfælde fjernes taget mekanisk ind i bagagerummet. Cabriolets karosseriformer er baseret på coupékroppen, så cabrioletter har normalt kun to døre.

Ulempen ved en cabriolet i forhold til en coupé er bilens større vægt og mindre bagagerum. Et køretøj af cabriolet-typen er normalt en to-sædet med to nødsæder. For eksempel har biler som Peugeot CC, Opel Tigra Twintop, Volkswagen Eos og lignende et cabriolet karosseri.

8. Roadster

En roadster, også kendt som en edderkop, er en bil udstyret med to sæder. Den er for det meste uden tag eller monteret med foldelærredstag uden side- og bagruder. Roadster-kroppen bruges for eksempel af biler som Audi TT Roadster, Alfa Romeo Spider, BMW Z4 Roadster og andre.

9. MPV - Multipurpose køretøj

Et multi-purpose køretøj, forkortet MPV, ligner en varevogn (van). Dette køretøj er dog beregnet til transport af mennesker. Et MPV-køretøj er højere end en sedan, hatchback eller stationcar og er designet til at give maksimal plads og komfort for alle passagerer.

MPV-biler er for eksempel Renault Scenic, Fiat 500L Living, VW Sharan, Citroen Xsara Picasso, Opel Meriva, Opel Zafira, Fiat Multipla, Ford C-MAX, Ford S-MAX m.fl.

10. Afhentning

Pick-Up er en type erhvervsbilskarosseri. Lastrummet er i første omgang afdækket, men kan også overdækkes. Pick-Up'en er udstyret med hårdere støddæmpere end almindelige biler, netop på grund af transport af tunge læs.

Disse biler er robuste og er ofte udstyret med tohjulstræk. Pick-ups stammer ofte fra personbiler og bruges hovedsageligt til at transportere varer eller som service- og udrykningskøretøjer.

For eksempel har biler som Ford Ranger, Honda Ridgeline, Toyota Tacoma, Ford Raptor, Fiat Fullback og andre et pick-up karosseri.

11. SUV

En SUV er en bil, der kan overkomme mere krævende forhold, som en normal bil ikke kan klare. En SUV kombinerer en personbil og et terrængående køretøj. Den har en øget frihøjde og kan klare kørsel i let terræn.

De fleste af køretøjerne er SUV'er udstyret med 4x4 firehjulstræk. SUV-køretøjer er dog ikke udstyret til ekstremt terræn. SUV-køretøjer er for eksempel Audi Q7, Škoda Kodiaq, Alfa Romeo Stelvio, BMW X5, Mercedes ML og andre.

12. Crossover

En crossover kombinerer en SUVs bilkarosseri og køreelementer (højere frihøjde eller firehjulstræk) med elementer fra en MPV (interiør, kørestil).

Crossovers er normalt beregnet til bymiljøer eller blot til lettere terræn. Crossovers er Kia Sportage, Nissan Qashqai, BMX X3, Audi Q3 og andre.

13. LAV - Fritidsaktivitetskøretøj

En LAV er en lille varevogn med to eller tre sæderækker, et stort bagagerum og en stor femte dør. Typiske repræsentanter for LAV-organet er for eksempel Škoda Roomster, Citroen Berlingo, Peugeot Partner og andre.

14. Targa

Targa er en karrosseritype med en aftagelig tagsektion. Targaen er nogle gange udstyret med en aftagelig hardtop bestående af to dele. For eksempel har biler som Honda CR-X, Suzuki X-90 og andre en Targa-kroppe.

15. Tudor

Tudor er en ældre betegnelse for en to-dørs, lukket, mindst fire-personers hardtop kropstype. Navnet Tudor bruges ikke længere, da begrebet todørs sedan har erstattet det.

16. Notchback

Notchback er en type bilkarosseri. Denne krop er unøjagtigt omtalt som en step-back sedan. Det vigtigste træk ved notchback er forholdet mellem størrelsen af ​​den bagerste del i forhold til køretøjet. Med denne type karosseri er der en ret eller skarp V- eller Z-formet vinkel mellem bagruden og bagenden af ​​karrosseriet.

Ulempen ved notchback-kroppen er dårligere aerodynamik. Derfor har nutidens sedaner et vindue, der vender i samme retning som bagenden af ​​karrosseriet. En typisk repræsentant for notchbacken er for eksempel Toyota Will.

17. Minibus

En minibus er et vejkøretøj, der er klassificeret som en lille bus i forhold til antallet af sæder. Minibussen kan tage omkring 10 til 20 personer. Producenter af varebiler og personbiler producerer oftere denne type køretøjer, fordi minibusser ofte har samme konstruktion som varevogne.

En minibus er for eksempel en Mercedes Benz Sprinter eller en Iveco Daily m.fl.

18. Leveringsbil

En budbil, i daglig tale kaldet en varebil, er en type bil beregnet til at transportere varer. Oftest har den en kasseform, fire hjul, større højde og længde, men også afstanden fra gulvet til jorden end almindelige personbiler. Der er normalt to eller tre pladser til besætningen i kabinen. Varebiler er for eksempel Citroen Jumper, Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Renault Master og andre.

Så nu kender du de mest brugte kropstyper.