Motorolieklassificering forklaret

Olietankdæksel
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Motorolie er din motors vigtigste driftsvæske, selvom nogle fejlagtigt vil hævde, at det er brændstof. Du kunne faktisk ikke starte din bil uden brændstof, men motoren ville hurtigt sætte sig fast uden motorolie.

Det er et teknologisk meget komplekst produkt, der bruges som smøremiddel i bilers forbrændingsmotorer. Udover det opfylder motorolie funktionen af køling, rengøring, tætning og beskyttelse mod korrosion.

Indhold

Denne artikel vil kaste lys over klassificeringen af motorolier, motoroliemærkerne og hvordan man læser dem.

Hvad er typerne af motorolier?

Der er tre typer motorolie, hvis vi skulle klassificere dem ud fra produktionsmetode. Før du køber en motorolie, er det vigtigt at vide, hvilken type olie din bil kræver. Den forkerte motorolie kan forårsage fatal skade på din motor, da den ikke smører komponenterne korrekt.

Dette vil øge friktionen og temperaturen, og motordelene bliver hurtigt slidt. I værste fald - du griber motoren.

1. Mineralsk motorolie

Mineralolier fremstilles ved forarbejdning af råolie. Olien bliver først befriet for vand og mekaniske urenheder. Derefter opdeler fraktioneret destillation det i petroleum, benzin, diesel og oliefraktioner. Denne proces opdeler kemiske stoffer efter deres kogepunkt ved at opvarme den temperatur, hvorved de enkelte fraktioner/komponenter fordamper. Produktionen fortsætter med yderligere destillationer, der adskiller olie og brændstof fra basisoliefraktionen. Den sidste destillation giver os grundlaget for motorolie.

Alt i alt kan mineralolie betragtes som den billigste af de tre typer olier, selvom den kun bruges i ældre biler. Det er ineffektivt i koldere temperaturer, og de kan ikke lide varme, så begge yderpunkter kan forårsage utilstrækkelig smøring. Oven i det har de en tendens til kun at holde op til 5000 km eller lidt over 3000 miles.

2. Syntetisk motorolie

Disse olier gennemgår omfattende laboratoriebehandling og er typisk fremstillet af kemisk modificerede petroleumskomponenter. Processen nedbryder mineralolie til basismolekyler - disse er meget konsistente og tilbyder dermed overlegen smøring. Syntetiske olier kan også modstå både lavere og højere temperaturer. Synteseprocessen, der bruges til at skabe syntetiske olier, varierer mellem producenter.

Syntetiske olier har en højere fluiditet ved lavere temperaturer og har en lavere fordampningshastighed. De har bedre mekaniske og kemiske egenskaber, men er dyrere end mineralolier.

3. Semisyntetiske motorolier

Det er en blanding af syntetisk og mineralsk olie, mens forholdet mellem syntetisk olie ikke er højere end 30%. De er designet til at have fordelene ved syntetiske olier og omkostningerne ved mineralolier. Halvsyntetiske olier giver cirka tre gange så høj beskyttelse sammenlignet med mineralolier.

Ulempen ved semisyntetisk olie er, at den ikke giver overlegen beskyttelse sammenlignet med fuldsyntetisk olie.

Motorolie

Motorolieklassificering

Der er forskellige klassificeringsstandarder og kvaliteter, når det kommer til motorolie. Der er dog to hovedkategorier, der repræsenterer motorolieklassifikationen og dens kvaliteter:

  • Viskositet

  • Ydeevne

Hvad er viskositet?

I en nøddeskal er viskositet motoroliens modstand mod strømning. Forskellige motorolier har forskellige viskositeter ved stuetemperatur og reagerer forskelligt på temperaturændringen. Motorolie skal smøre motoren selv i kolde temperaturer, men den skal også forblive tyk nok ved høje temperaturer for at forhindre friktion.

Ændringen i viskositet bør være minimal på begge sider af temperaturområdet. Society of Automotive Engineers (SAE) har skabt kvaliteter af motorolier ved deres viskositet.

SAE-motorolieviskositetsklassificering

SAE-standarden bruger seks vinterklasser markeret med et tal og bogstavet "W", og otte sommerklasser markeret omvendt.

Vinterklasser: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W

Sommerklasser: W8, W12, W16, W20, W30, W40, W50, W60

Selvom SAE-viskositetsspecifikationen er ret vigtig og meget brugt, er det langt fra nok at vælge den rigtige motorolie til en bestemt motor. Denne specifikation fortæller os ikke noget om andre grundlæggende egenskaber ved motorolier, såsom oxidation og termisk stabilitet, motorbeskyttelse mod slitage og aflejringer osv.

Ydelsesklassifikationer af motorolier omhandler alle disse parametre og flere andre. Forskellige institutioner opretter præstationsklassifikationer. Vi vil undersøge API - Association Petroleum Institute og ACEA - European Automobile Manufacturer's Association, som er de mest relevante.

API motorolie kvalitetsklassificering

American Petroleum Institute (API) opdeler motorolier i to hovedkategorier:

  • benzinmotorer mærket med bogstavet "S"

  • dieselmotorer mærket med bogstavet "C"

Det andet bogstav efter et "S" eller "C" repræsenterer oliestandarden - jo længere bogstavet er i alfabetet, desto nyere er oliestandarden (og dermed højere). For eksempel SN > SL og så videre.

For dieselmotorer kan der dog være understandarder repræsenteret ved et tal efter bogstaverne, såsom CJ-4.

ACEA motorolie kvalitetsklassificering

I 1991 erstattede European Automobile Manufacturer's Association CCMC (Association of Automobile Manufacturers), der blev oprettet i 1972 som en reaktion på det faktum, at API-specifikationer ikke fuldt ud er i overensstemmelse med europæiske motortyper, der strukturelt er forskellige fra amerikanske.

Siden 2004 har ACEA-klassifikationen opdelt motorolier i tre kategorier:

  • motorolier til benzin- og dieselmotorer, mærket "A/B"

  • motorolier, der er kompatible med katalysatorer til benzin- og dieselmotorer, mærket "C"

  • motorolier til dieselmotorer brugt i lastbiler, mærket "E"

Hvad betyder 10W-40?

Lad os se på eksemplet og oversætte den alfanumeriske kode 10W-40 for motorolien lidt efter lidt.

  • Da "W" følger et tal, repræsenterer det vinteren og dermed hvordan motorolien reagerer på koldstart.

  • Tallet 10, der går forud for bogstavet "W", repræsenterer en parameter, der fortæller os, hvordan motorolien flyder under kolde forhold. Hvis tallet er mindre, vil olien flyde bedre ved koldstart.

  • Tallet efter bindestregen fortæller os, hvordan motorolien flyder ved en normal driftstemperatur.

Resumé

Du skulle nu have et bedre overblik over typerne af motorolier, deres klassificering, og hvordan du læser etiketterne. Hvis du stadig kæmper, så lad os det vide i kommentaren, og vi vil gøre vores bedste for at gøre oplysningerne i artiklen nemmere at forstå.