Turbolader med variabel geometri (VGT): Hvordan virker det?

Turbolader med variabel bladgeometri
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

En turbolader med variabel geometri (kort sagt VGT), nogle gange kaldet turbine med variabel dyse (VNT), er en type turbolader udstyret med bevægelige vinger til at justere luftstrømmen.

Denne artikel vil vise, hvordan en turbolader med variabel geometri fungerer og dens fordele og ulemper.

Indhold

Hvordan fungerer en turbolader med variabel geometri?

Drejning af disse turboladerblade ændrer flowtværsnittet af indløbskanalen og vinklen, hvorved udstødningsgasserne kommer ind i turbinerne. Ved at ændre strømningstværsnittet af indløbskanalen vil hastigheden af ​​udstødningsgasserne ændre sig, hvilket påvirker turbinens hastighed, hvilket påvirker mængden af ​​tilført trykluft. Til reference drejer alle turboblade synkroniseret i samme vinkel.

Hvis ladetrykket ved motorens lave omdrejningstal er svagt, ændres vingernes position, således at flowtværsnittet af udstødningsgasindtaget indsnævres. Dette får udstødningsgasserne til at accelerere, hvilket øger turbinehastigheden og øger derfor trykket.

På den anden side, ved høje motoromdrejningstal, når påfyldningstrykket er tilstrækkeligt, ændres vingernes position på en sådan måde, at strømningstværsnittet af udstødningsgasindløbet øges. Denne løsning vil gøre det muligt at bruge så meget energi som muligt fra udstødningsgasserne.

På denne måde kan turboladeren med variabel geometri regulere og tilpasse sit arbejde til de aktuelle krav til forbrændingsmotoren og dermed udnytte udstødningsgassernes samlede energi.

Kort sagt, en turbolader med variabel geometri efterligner en turbolader i optimal størrelse gennem hele kraftkurven. Resultatet er en turbolader uden et mærkbart turbolag.

Hvor bruges en VGT?

Denne type turbolader bruges udelukkende til dieselmotorer. Årsagen er klingemekanismens modtagelighed for høje temperaturer. For dem, der ikke ved det, er temperaturen på benzinmotorers udstødningsgasser flere hundrede grader celsius højere end for dieselmotorer.

Selv i dette tilfælde er der dog undtagelser, så du kan finde en turbolader med variabel bladgeometri selv med en benzinmotor.

Fordele ved en turbolader med variabel geometri

  • Fungerer i en bred vifte af motorhastigheder - kopierer en turbolader i optimal størrelse
  • Prisen kan sammenlignes med prisen på en simpel turbolader

Ulemper ved en turbolader med variabel geometri

  • Lavere pålidelighed sammenlignet med en simpel turbolader
  • Designet primært til dieselmotorer - til benzinmotorer kræver denne løsning brug af dyre, mere holdbare materialer

Video, hvor Engineering Explained forklarer turboladeren med variabel geometri: