ABS-system: Hvordan virker det, og hvad er det til?

Indikatorlys på instrumentbrættet
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

ABS-systemet, eller dets lange navn Anti-lock Braking System, er et system, der hører til et af de grundlæggende elementer i aktiv køretøjssikkerhed.

Denne artikel vil kaste lys over ABS-systemet, dets funktion og hvordan man genkender, når systemet er aktivt.

Indhold

Hvordan virker ABS?

ABS-systemet kontrollerer funktionen af bremsesystemet i bilen og sikrer effektiv bremsning på overflader med forskellige greb. ABS-systemet overvåger hjulenes bevægelse under bremsning ved hjælp af sensorer placeret på hvert hjul.

Hvis et af hjulene begynder at glide, sender sensoren et signal til styreenheden, som reducerer eller helt slukker for bremsekraften i det hjul, hvilket forhindrer det i at låse.

Et låst hjul overfører ingen sidekraft og tillader således ikke køretøjet at dreje til siden. På den anden side kan et ikke-låst hjul bevare stabiliteten og dermed sikre køretøjets kontrollerbarhed selv ved hård opbremsning på glat vej.

Hvis ABS-systemets styreenhed modtager et signal om, at et af hjulene er blokeret, vil det kortvarigt reducere trykket i bremsesystemet, hvorved hjulet begynder at rulle igen. ABS-systemet kan frigøre hjulet op til 16 gange i sekundet, hvilket sikrer tilstrækkelig bremsning, hjuldrejninger og køretøjets kontrollerbarhed.

ABS-systemet blev udviklet af Bosch-firmaet i 1978. Hvis systemet er funktionelt og gør sit arbejde, kan du mærke bremsepulseringer, når du trykker på bremsepedalen. Vær ikke bange, når det sker, og hold trykket på pedalen.

ABS kan aktiveres på en glat overflade. Dette bør ledsages af et oplyst ABS advarselslys på instrumentbrættet, når systemet er aktivt. Hvis det fungerer korrekt, bør advarselslampen forsvinde, når ABS'en ikke behøver at gribe ind.

Hvordan ved du, at ABS-systemet er aktivt?

Bremsepedal i en bil

Ved pludselig opbremsning på en våd, snedækket eller iset vej kan du mærke og samtidig høre intermitterende opbremsning, som er et signal, der fortæller dig, at ABS-systemet er aktivt. En karakteristisk rasp lyd høres, bremsepedalen sparker, og din fod skubbes ned fra gulvet.

Når ABS-systemet griber ind, bliver nogle mindre erfarne bilister bange og slipper bremsepedalen. Det er dog en stor fejl, som ofte udspringer af, at køreskolen ikke lægger for meget vægt på at håndtere sådanne situationer. Hold trykket på bremsepedalen, når sådan en situation opstår.

Mere erfarne chauffører, som kørte biler uden ABS i mange år, måtte manuelt stole på intermitterende dosering af bremsekraft og kun bruge deres fod uden noget elektronisk system.

ABS som en obligatorisk funktion

ABS-systemet har været påkrævet på alle nye personbiler solgt i Den Europæiske Union siden 2004. I USA har NHTSA påbudt ABS i forbindelse med ESC (Electronic Stability Control) fra 2012.

Øger ABS bremselængden?

Interessant nok har en bil udstyret med et ABS-system en længere bremselængde på tør vej end en bil der ikke er udstyret med dette system. Men på glat vej vender kortet til fordel for et køretøj udstyret med et ABS-system.

Alt i alt er biler udstyret med ABS mere sikre for almindelige bilister, og systemet hjælper med at forhindre mange trafikdræbte og kvæstelser.

Video, der viser forskellen mellem ABS til og fra