Fartpilot: Hvordan det virker og dets fordele

Fartpilot
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Fartpilot er en enhed, der automatisk holder køretøjets hastighed, uden at du behøver at trykke på speederen. Denne funktion forbedrer kørekomforten og brændstofeffektiviteten

Den ønskede hastighed på køretøjet indstilles med håndtaget under rattet eller knapperne på rattet. Efter indstilling af den ønskede hastighed, begynder køretøjet automatisk at holde denne hastighed.

Indhold

Sådan fungerer fartpiloten

Fartpilotsystemer er afhængige af elektroniske og mekaniske komponenter til at regulere køretøjets hastighed. De primære komponenter omfatter:

  1. Controller: Ansvarlig for overvågning og justering af køretøjets hastighed.
  2. Aktuator: Modtager kommandoer fra controlleren og manipulerer gashåndtaget for at opretholde den ønskede hastighed.
  3. Hastighedssensor: Registrerer køretøjets aktuelle hastighed og sender disse data til controlleren.

Føreren indstiller den ønskede hastighed, og systemet aktiveres for at opretholde denne hastighed ved at justere gashåndtagets position i overensstemmelse hermed. Systemet vil øge gashåndtaget, hvis køretøjets hastighed falder på grund af en hældning eller andre faktorer. Omvendt vil systemet reducere gashåndtaget for at opretholde den indstillede hastighed, hvis hastigheden stiger.

Fartpiloten slås automatisk fra, hvis føreren trykker på bremse-pedalen. På samme måde bliver fartpiloten også slået fra, hvis føreren trykker på koblingspedalen.

Moderne adaptive fartpiloter overvåger endda, hvad der sker foran køretøjet, så du automatisk kan reducere din hastighed og holde en sikker afstand til andre køretøjer.

Historien om fartpilot

Historien om fartpilot kan spores tilbage til 1940'erne, da opfinderen og maskiningeniøren Ralph Teetor udviklede den første prototype. Teetor var blind siden han var fem år.

Ideen om fartpilot blev født i hans hoved takket være frustrationerne ved at sidde i en bil ført af hans advokat. Han blev ved med at sætte farten ned, mens han talte, og efter at han holdt op med at tale, begyndte han at sætte farten op igen. Et andet motiv for Teeter var at øge køresikkerheden, fordi han indså, hvor meget samtale distraherer førerens opmærksomhed.

Teetor patenterede den såkaldte Speedostat i 1950. Fartpilot dukkede op for første gang i en masseproduceret bil i 1958, mere præcist i Chrysler Imperial-bilen.

Hvornår er det værd at bruge fartpilot?

Fartpilot giver maksimal komfort, især på motorveje eller lange strækninger, hvor det gør kørslen nemmere og mere behagelig. Derudover hjælper det med at holde de indstillede hastigheder og reducerer også brændstofforbruget.

Fartpiloten er dog uegnet til brug i tæt trafik, på strækninger med mange sving eller på dårlige (knuste, snedækkede, isglatte) veje, hvor du skal bremse oftere.

Typer af fartpilotsystemer

Der findes flere typer fartpilotsystemer, hver med sine unikke funktioner og fordele:

  1. Traditionel fartpilot: Det originale system opretholder en konstant hastighed, som er indstillet af føreren. Den tager ikke hensyn til afstanden til andre køretøjer og kræver manuel frakobling, når den nærmer sig langsommere trafik.
  2. Adaptiv fartpilot (ACC): Et avanceret system, der bruger sensorer og kameraer til at overvåge afstanden mellem køretøjer. ACC kan justere køretøjets hastighed automatisk for at opretholde en sikker følgeafstand, selv i stop-and-go-trafik.
  3. Cooperativ Adaptive Cruise Control (CACC): En udvikling af ACC, der udnytter køretøj-til-køretøj-kommunikation (V2V) til at dele data mellem køretøjer, hvilket muliggør jævnere og mere effektive hastighedsjusteringer.

Fordele ved at bruge fartpilot

Fartpilot tilbyder adskillige fordele for chauffører, herunder:

  1. Forbedret brændstofeffektivitet: Ved at opretholde en konstant hastighed kan fartpilot reducere udsving i brændstofforbruget, hvilket resulterer i øget brændstofeffektivitet.
  2. Forbedret kørekomfort: Chauffører kan slappe af i fødderne under lange køreture, hvilket reducerer træthed og forbedrer den generelle komfort.
  3. Reducerede fartovertrædelser: Fartpilot hjælper chauffører med at holde en ensartet hastighed inden for lovlige grænser, hvilket minimerer risikoen for fartbøder.
  4. Øget sikkerhed: Adaptive fartpilotsystemer øger sikkerheden ved at opretholde en sikker

Fartpilotfunktion forklaret af Engineering Explained: