Tromlebremser: Hvordan fungerer de, og hvad er deres fordele?

I dag vil vi se på tromlebremser og fremhæve deres fordele, men vi vil også nævne deres ulemper og se nærmere på, hvordan de virker. Med en tromlebremse virker bremsekraften på den indvendige overflade af kroppen (bremsetromle), som er fast forbundet med hjulnavet.

Under bremsning presses bremseskoene af kæber på tromlens indvendige overflade, hvor der skabes friktion, og dermed skabes bremsekraften.

Indhold

Kæberne kan trykkes på to måder:

  • Hydraulisk - brug af sprederulle = driftsbremse
  • Mekanisk - brug af spredehåndtag = parkeringsbremse

Tromlebremser og deres konstruktion:

Tromlebremser er sammensat af flere komponenter, nemlig:

  1. Bremsetromle
  2. Bremseskjold
  3. Bremsesko
  4. Udvidelsesanordning

1. Bremsetromle

Den er lavet af støbejern, støbestål eller en legering af letmetaller eller andre solide metaller, der er modstandsdygtige over for slid, men som også afleder varmen, der genereres under bremsning.

Tromlens bremseflade skal være præcist bearbejdet for at sikre den bedst mulige kontakt med bremseskoene. Bremsetromlen er fastgjort til køretøjets hjul ved hjælp af skruer. Hjulet og bremsetromlen roterer sammen.

Bremsetromlen skal have følgende:

  • høj slidstyrke
  • formfastheden, dimensioner
  • høj varmeledningsevne

2. Bremseskjold

Bremseskjoldet danner et greb for bremseskoene og andre dele af bremsen, hvilket skaber en trykkraft (bremsekraft), der virker på bremsetromlen. Bremseskjoldet er solidt fastgjort til køretøjets aksel og roterer ikke.

3. Bremsesko

De er lavet af stålplade og har form som en halvmåne, hvorpå bremsebelægningen er limet. Bremsebelægning er et kompositmateriale fremstillet af savsmuld af forskellige metaller og bindemidler. Bremseskoene presses mod den indvendige overflade af bremsetromlen ved hjælp af en afstandsanordning.

Friktionen mellem bremseskoene og bremsetromlen skaber bremsekraft. Som jeg nævnte ovenfor, kan kæberne presses på to måder, ved hjælp af en hydraulisk bremsecylinder (driftsbremse) eller mekanisk ved hjælp af et spredehåndtag (parkeringsbremse).

4. Sprederanordning

Afhængig af bremsens udformning kan spredeanordningen være en eller to sprederuller. Sprederrullen kan have et eller to stempler. Efter at have trykket på bremsepedalen, overføres trykket af bremsevæsken til stemplet, som strækker sig ud og dermed presser bremseskoen mod tromlen.

Fordele ved tromlebremser:

  • bremsebelægningens længere levetid sammenlignet med en skivebremse – nemmere tilslutning til håndbremsen
  • bremsemekanismen er placeret inde i tromlen og er dermed beskyttet mod snavs fra omgivelserne

Ulemper ved tromlebremser:

  • under belastning og længere opbremsning mindskes bremseeffekten
  • deformation af bremsetromlen kan forekomme ved overophedning
  • svagere bremseeffekt sammenlignet med skivebremser

I dag bruges tromlebremser hovedsageligt på arbejdsmaskiner på grund af deres modstandsdygtighed over for snavs (deres brug i biler er faldende, og skivebremser erstatter dem, men nogle små bybiler er stadig udstyret med tromlebremser, dog kun på bagakslen)

Se en kort videodemonstration af, hvordan tromlebremser fungerer: