Twin Spark: Hvordan fungerer motoren med dobbelt tænding?

Alfa Romeo 16V Twin Spark
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Twin Spark-teknologien bruges af Alfa Romeo i sine motorer. Twin Spark, forkortet TS, betyder således dobbelt tænding gennem to tændrør til hver cylinder.

Fordelen ved dobbelttænding er opnåelsen af en mere optimal forbrænding og dermed højere ydeevne og lavere emissioner.

Indhold

Historien om Twin Spark-teknologi i en nøddeskal

Twin Spark-teknologi blev første gang brugt i Alfa Romeo Grand Prix-bilen i 1914. Twin Spark-teknologi blev brugt af Alfa Romeo i sine racerbiler i 1960'erne for at give motoren mulighed for at opnå højere ydelse.

Alfa Romeo brugte først TS-teknologi i personbiler i begyndelsen af firserne for at øge deres ydeevne og hjælpe med at opfylde strengere emissionskontrol. Det første serieproducerede køretøj med Twin Spark-teknologi var Alfa Romeo 164 i 1987, som gemte en to-liters benzinmotor under motorhjelmen under betegnelsen 2.0 TS.

Det var en in-line firecylindret med et otte-ventils topstykke, som var udstyret med (for den tid) avancerede teknologier, såsom flerpunkts brændstofindsprøjtning og et ventiltimingssystem.

Twin Spark motorer

Alle motorer mærket med forkortelsen TS (Twin Spark) er firecylindrede rækkemotorer med to overliggende knastaksler (DOHC). Motorer med Twin Spark-teknologi har to tændrør i hver cylinder.

1. Twin Spark 8v

Otte-ventils TS-motorer har en aluminiumslegeringsblok og topstykke, våde jerncylinderforinger og timingkædedrevne knastaksler. Der er to identiske tændrør i hver cylinder, der antænder blandingen samtidigt.

Tændrørene er mellem indsugnings- og udstødningsventilerne. Derfor er der på grund af to-ventildesignet ikke plads til et centralt placeret (hoved) tændrør.

2. Twin Spark 16v

TS-motorerne med seksten ventiler har en kraftig støbejernsblok med et legeret cylinderhoved, og en tandrem driver knastakslerne. Hver cylinder indeholder et større og et mindre tændrør. Det større tændrør er placeret i midten af cylinderen, mellem de to udstødnings- og to indsugningsventiler, og det mindre tændrør er placeret på kanten af forbrændingskammeret.

Tændrør tændes gradvist, hvilket forbedrer forbrændingsprocessen og øger kompressionsforholdet. Det første større tændrør antænder den komprimerede blanding, gnisten spreder ilden over hele forbrændingsrummet, og det andet mindre tændrør antænder blandingen fra den anden side med en lille forsinkelse, hvilket sikrer en mere jævn forbrænding.

Twin Spark-motorer har to tændspoler pr. cylinder. En spole betjener dog to tændrør i en anden cylinder. Så den ene spole betjener tændrøret i cylinder nummer 1 og tændrøret i cylinder nummer 4, og den anden tjener tændrøret i cylinder nummer 2 og 3. Så vi skal bruge fire spoler til otte tændrør.

Hvis en af spolerne svigter, er et af de to tændrør i cylinderen stadig funktionelt. Twin Spark-teknologien afhænger af kvaliteten af tændrørene. Derfor anvendes kun platin-tændrør af høj kvalitet med lang levetid.