Bildrift om vinteren: 16 myter og fakta. Kan du skelne dem fra hinanden?
At køre om vinteren kan have sin charme, men det kan også give mange bekymringer og problemer. Og vi mener ikke kun den iskolde og snedækkede vej, men især de lave temperaturer, som vores biler ikke kan lide.
Hvordan håndterer man lave temperaturer? Mange myter er derude på internettet, og rådene plejer at være halvsande. Lad os tage et kig på dem begge.
Indhold
- 1. Du skal bruge vinterdæk om vinteren = Myte
- 2. Jo flere tilsætningsstoffer jeg hælder i diesel, jo bedre = Myte
- 3. Lang motorstart giver ingen mening = Sandt
- 4. Hvis jeg starter motoren inden jeg fjerner frosten fra ruderne, får jeg dem renset før = Myte
- 5. Motoren bruger mere om vinteren = Sandt, men kun delvist
- 6. En frossen lås kan åbnes med en genvejstast = Sand
- 7. Ridning i skitøj er forbudt = Myte
- 8. Ved lave temperaturer har batteriet mindre strøm = Sand
- 9. Før du starter ved lave temperaturer, hjælper det at slukke for radioen = Sandt
- 10. Hvis jeg tænder for varmeren umiddelbart efter start, varmer motoren op senere = Sandt
- 11. Diesel ved lav temperatur danner flager = Sandt
- 12. Hvis jeg ikke starter, kan jeg sagtens knuse bilen = Myte
- 13. Opvarmning af brændstoffilter og batteri hjælper med at starte lettere = Sandt
- 14. Jeg kan fryse vinduet op med varmt vand = Myte
- 15. Jeg kan starte bilen selvom kølevæsken fryser = Myte
- 16. Om vinteren er det bedre at have en fuld tank = Sand
1. Du skal bruge vinterdæk om vinteren = Myte
Dette udsagn er ikke sandt. I nogle lande kan man ikke komme ind på vejen med sommerdæk på et bestemt tidspunkt af året. Andre tager en anden tilgang, og du kan have sommerdæk, så længe der ikke er et sammenhængende lag af sne, is eller frost på vejen. Sommerdæk er kun effektive, når temperaturen er højere end 7°C.
Det er mere rimeligt at udskifte sommerdæk med vinterdæk, hvis du bor i et koldere klima om vinteren. Udover at det er farligt at køre om vinteren med sommerdæk, risikerer du en bøde og problemer med forsikringsselskabet i tilfælde af uheld.
2. Jo flere tilsætningsstoffer jeg hælder i diesel, jo bedre = Myte
Dette udsagn er ikke sandt. Overdreven tilsætning af additiver til diesel kan forårsage overmætning med additiver, hvilket forringer deres egenskaber og negerer deres funktion. Dette kan især ske, hvis du tilføjer additiver til premium diesel, som allerede indeholder additiver.
3. Lang motorstart giver ingen mening = Sandt
Hvis motoren ikke starter inden for de første 10 til 15 sekunder, når den startes, nytter det ikke længere at prøve at starte den. I dette tilfælde opvarmes starteren betydeligt og kan blive beskadiget. Derudover tager batteristarteren meget energi, som gløderørene har brug for.
Det er ideelt at vente mindst 30 sekunder efter en mislykket start, give varmeapparaterne nok tid til at generere nok varme og prøve at starte igen. Men hvis det ikke lykkes dig at starte motoren selv efter flere forsøg, bør du begynde at lede efter årsagen et andet sted, for eksempel ved at tjekke brændstoffilteret. Ellers opnår du kun en total afladning af bilbatteriet.
4. Hvis jeg starter motoren inden jeg fjerner frosten fra ruderne, får jeg dem renset før = Myte
Du kan rydde isen fra ruderne, før motoren varmer op og begynder at varme. Desuden er opvarmning af motoren på stedet forbudt i nogle lande, da det er skadeligt for miljøet og ineffektivt. Ved stille kørsel varmer motoren meget hurtigere op.
5. Motoren bruger mere om vinteren = Sandt, men kun delvist
Ved lave temperaturer er det nødvendigt at sprøjte mere brændstof ind i motoren (berige blandingen). Ellers ville det ikke være muligt at starte en kold motor. Men når motortemperaturen stiger, falder berigelsen af blandingen, og dermed falder brændstofforbruget også.
Derudover øges motoroliens viskositet ved lave temperaturer, hvilket medfører højere modstand for motorens bevægelige dele, hvilket også øger brændstofforbruget. Andre faktorer, der øger brændstofforbruget om vinteren, er for eksempel sne eller is på vejen, vinterdæk og konstant opvarmning af ruder, rat og sæder.
Man skal huske, at når motoren når sin driftstemperatur, har den samme strømforbrug som om sommeren. Kørestil, længere tid for motoren at varme op, sne på vejen og andre faktorer nævnt ovenfor er bag det højere forbrug, men ikke vinterens effekt på en opvarmet motor.
Motoren skal holde sin konstante arbejdstemperatur uanset udetemperaturen.
6. En frossen lås kan åbnes med en genvejstast = Sand
Normalt skal du kun varme nøglen lidt op, og du kan åbne låsen uden problemer. Du kan dog ikke overophede nøglen, fordi nogle dele i låsemekanismen kan blive beskadiget på grund af store temperaturudsving.
7. Ridning i skitøj er forbudt = Myte
Kørsel i ski eller tykt vintertøj er ikke forbudt, men farligt. Groft vintertøj begrænser førerens bevægelsesfrihed og evnen til at reagere hurtigt, hvilket er en afgørende faktor i kriser.
Hvis tøjet er for tykt, omslutter sikkerhedsselerne desuden ikke kroppen, som de skal, og kan dermed ikke i tilstrækkelig grad beskytte passageren ved en ulykke.
8. Ved lave temperaturer har batteriet mindre strøm = Sand
Akkumulatorens ydeevne og kapacitet falder betydeligt med den faldende temperatur. Selv ved temperaturer lidt under nul, kan den klassiske akkumulator kun have halvdelen af kapaciteten som i varmt vejr.
Startproblemer kan dog ikke kun skyldes lavere batteriydelse, men også af længere parkering af bilen, fordi batteriet selvaflades hurtigere ved lave temperaturer. Så det er værd at have startkabler med i bilen.
9. Før du starter ved lave temperaturer, hjælper det at slukke for radioen = Sandt
Ved meget lave temperaturer har batteriet brug for næsten hele sin kapacitet for at starte motoren. Det er derfor bedre at slukke for radioen, varmen og alle enheder, der kunne trække energi fra batteriet, før du starter.
10. Hvis jeg tænder for varmeren umiddelbart efter start, varmer motoren op senere = Sandt
Hvis du tænder for varmen for tidligt, forlænges motorens opvarmningstid. En kold motor bruger en væsentlig større mængde brændstof end en varm motor.
Ud over højere forbrug øges slid på bevægelige komponenter på grund af større modstand og utilstrækkelig smøring på grund af den højere densitet af motorolie ved lave temperaturer. Derfor anbefales det først at tænde for varmen ca. 5 til 10 minutter efter start af motoren.
11. Diesel ved lav temperatur danner flager = Sandt
Paraffinkrystaller dannes i diesel ved temperaturer under -20°C, som tilstopper brændstoffilteret. Diesels modstandsdygtighed over for frost udtrykker således dens filtrerbarhed. Vinterdiesel, der sælges ved vores pumper, skal tåle temperaturer på mindst -20°C, og premiumdiesel kan også tåle temperaturer under -30°C.
Men diesel af lav kvalitet kan også indeholde vand, som fryser meget tidligere, så det er nødvendigt, især om vinteren, at tanke op med diesel af høj kvalitet fra certificerede sælgere. Ellers kan det ske, at du ikke starter din bil, før temperaturen stiger, eller før du bugserer bilen til en garage eller et andet varmt sted.
12. Hvis jeg ikke starter, kan jeg sagtens knuse bilen = Myte
Det anbefales ikke at skubbe bilen og slippe koblingen med gear to eller tre indkoblet. Dette er ikke fordi du ikke kunne starte køretøjet ved hjælp af denne metode; tværtimod er der risiko for at knække eller springe tandremmen/kæden over og kollidere med stempler og ventiler.
En sådan reparation ville være dyr, og hvis du har en ældre bil, kan den endda overstige prisen på hele køretøjet. Så jeg vil virkelig ikke anbefale at skubbe bilen. Undtagelsen kan dog være kriser ved start af køretøjet.
13. Opvarmning af brændstoffilter og batteri hjælper med at starte lettere = Sandt
Hvis paraffinkrystallerne tilstopper brændstoffilteret, kan du meget nemt håndtere dette problem ved at opvarme brændstoffilteret, hvilket vil få den ophobede paraffin til at bryde op og genoprette dieselflowet. Du kan opvarme brændstoffilteret for eksempel med varmt vand eller en hårtørrer.
Hvad angår batteriet, kan du også hjælpe det i kulden, inden du starter. Hvis du har efterladt din bil i kulden i flere dage og er usikker på, om batteriet vil have nok energi til at starte køretøjet, så opvarm det, og dets kapacitet kan stige med 30-40%.
Inden du starter, kan du fjerne batteriet og sænke det op til den øverste kant i varmt vand, så det skinner, eller du kan lægge en pose varmt vand oven på batteriet, eller åbne hætten og lade solen varme batteriet .
14. Jeg kan fryse vinduet op med varmt vand = Myte
Varmt vand kan forårsage en farlig spænding på koldt glas, som kan føre til, at det går i stykker. En sikker måde at afrime glas på er at bruge et dedikeret afrimningsmiddel.
15. Jeg kan starte bilen selvom kølevæsken fryser = Myte
Hvis kølevæsken fryser, må du under ingen omstændigheder starte motoren. Den størknede køleblanding kan beskadige vandpumpen og andre kølesystemdele. Det er derfor vigtigt at kontrollere kølevæskens frysepunkt inden vinteren.
Hvis frysepunktet for kølevæsken i din motor er mindst -25°C, bør et sådant problem ikke opstå under vores forhold, så du har intet at bekymre dig om.
16. Om vinteren er det bedre at have en fuld tank = Sand
Den mest almindelige årsag til tilstopning af brændstoffilteret er vand i dieselen eller, som jeg nævnte i punkt 11 - tilstopning af filteret med paraffinkrystaller. Forebyggelsen mod vand i tanken er altid tankning med fuld tank, eller mindst 3/4 af tanken.
Tanken vil have et minimum af luftfugtighed, som ellers ville kondensere til vand. Du kan også hjælpe en dieselbil om vinteren ved at tanke en lille mængde benzin. Benzin kan opløse paraffinkrystaller i tanken, hvilket tilstopper brændstoffilteret.
Det skal huskes, at tilsætning af benzin til diesel reducerer dens smøreevne, hvilket kan beskadige brændstofsystemet. Derfor skal du være forsigtig, når du hælder benzin i dieselbrændstof og bland det i et maksimalt forhold på 1:15, dvs. 3 liter benzin pr. 45 liter diesel.
Du kan dog undgå alle disse problemer, hvis du ikke har forsømt klargøringen af din bil til vinteren og har forberedt dig tilstrækkeligt på det.