Motorstempler: Hvordan fungerer de?

Stempler, ringe, krumtapaksel
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Stempler er en grundlæggende del af en stempelforbrændingsmotor. Motorstemplerne medierer energioverførsel mellem forbrændingskammeret og den bevægelige mekanisme, der er forbundet med stemplerne.

Denne artikel vil belyse stemplernes funktion, konstruktion, materiale og hvilke kræfter de skal modstå.

Indhold

Motorstemplers funktion

3D-model af en fungerende V8-motor. Stempler og andre mekaniske dele er i bevægelse.

Forbrændingsmotorstempler er en af de mest belastede komponenter i en motor. De skal udholde en masse stress forårsaget af meget høje temperaturer (ca. 2000°C eller 3600°F) og stort tryk, som er endnu højere i dieselmotorer end benzinmotorer. Således belastes stemplerne hovedsageligt af trykket og temperaturen.

Derudover skal forbrændingsmotorens stempler rotere krumtapakslen ved hjælp af forbindelsesstænger og fange gassernes ekspansionstryk med deres overflade. En anden opgave for stemplerne er at adskille forbrændingskammeret fra krumtapakselkammeret.

Stemplerne skal tætne godt, men ikke for meget for at opretholde et mellemrum mellem stempelskørtet og cylindervæggen. Stemplerne skal være mindre end cylinderen (hundredevis af millimeter) - ellers kan de gå i klem eller revne. Dette er på grund af den termiske udvidelse af materialerne.

Stempel funktion animation

Se nøje på animationen af stempelbevægelserne ovenfor og læg mærke til et lille mellemrum mellem stempelskørtet og cylindervæggen. To rækker på stemplet repræsenterer stempelringene, som er tættere på væggen end selve stemplet.

Konstruktion af motorstempler

Motor stempel

Stemplet i en forbrændingsmotor består af flere dele:

  • Stempelkrone/hoved

  • Stempelskørt

  • Stempelstift

  • Stempelringe

1. Stempelkrone

Stempelkronen, kendt som stempelhovedet, er overfladen på toppen af stemplet. Det skal modstå meget høje temperaturer og tryk i forbrændingskammeret.

2. Stempelskørt

Stempelskørtet er et stempels cylindriske væg og skal forblive smurt, mens motoren kører, dvs. når stemplet bevæger sig op og ned. For at bevare smøringen er overfladen af stempelskørtet lidt ru.

3. Stempelstift

Tværsnit af stemplet

Stempelstiften er en kort, hul stang, normalt lavet af en højstyrke og hård stållegering. Denne stift forbinder stemplet med plejlstangen og giver også et leje til plejlstangen.

Stempelstiftens design er afgørende for en motors ydeevne, især i små automobilmotorer med højt omdrejningstal. I disse motorer skal stempelstiften modstå høje belastninger og belastninger, mens den kører ved høje hastigheder.

4. Stempelringe

Stempelringe

Stemplet er udstyret med ringe for at forsegle cylinderen og forhindre tab af kompression og olielækage. Stempelringe er placeret i stempelrillerne med en vis frigang for at sikre korrekt stempelskørt og cylindervægssmøring.

Normalt er to til tre-stempelringe monteret på et stempel. Der er to typer stempelringe:

  • Kompressionsring - De to øverste ringe (kun én, hvis stemplet kun har to ringe) tætner forbrændingskammeret ved at trykke mod cylindervæggen.

  • Oliekontrolring - Den nederste ring, kendt som oliekontrolringen, har tre funktioner: styre motorolietilførslen til cylinderen, smøre stempelskørtet og holde den overskydende olie ude af forbrændingskammeret.

Stempel: A - Kølehulrum; B - Olieforsyningskanal

Typer af stempler

Der er tre typer stempler, hver med en forskellig form og funktion: flad top, kuppel og skål.

Flad top stempler

Stempler med flad top har en flad topflade, som giver dem mulighed for at skabe mest kraft og producere effektiv forbrænding. De kan dog skabe for meget kompression til mindre forbrændingskamre.

Dome stempler

I stedet for en flad overflade har kuppelformede stempler en kuppel i midten af kronen. Dette design øger kompressionsforholdet, men designet af kuppelstemplet er anderledes. Nogle kuplede stempler lider af langsom forbrænding.

Skål stempler

Skålstempler er det stik modsatte af domestemplerne og har, som navnet antyder, deres top formet som en skål eller et fad med let krøllede yderkanter. Dette design hjælper med at undgå detonation, da det reducerer kompressionsforholdet ved at tilføje det ekstra skålvolumen til kammeret. Disse stempler bruges normalt i turboladede eller superladede motorer.

Stempelhøjdeforskel

Stempel med kulstofaflejringer og plejlstang

Stemplets højde resulterer blandt andet i forskellige egenskaber. Et højt stempel er tungere end et lavt. I højhastighedsmotorer bruges meget kortere stempler end i konventionelle motorer netop på grund af deres lavere vægt.

Benzinmotorer har generelt stempler med kortere slaglængde end dieselmotorer. Derfor fuldfører en benzinmotors stempel normalt sit slag på kortere tid end en dieselmotors stempel. Benzinmotorer har dog lavere effektivitet end dieselmotorer på grund af deres lavere kompressionsforhold.

Ulempen ved meget korte stempler er øget motorolieforbrug, fordi et sådant stempel ikke kan tætne forbrændingskammeret perfekt.

Materiale til motorstempler

Stempler er ofte lavet af aluminium, silicium, kobber, nikkel og magnesiumlegering, men andre materialer kan også bruges. Stempler, der bruges i racerløb, er langt mere solide end stemplerne til personbilsmotorer, mens deres vægt er meget lavere for at opnå det høje motoromdrejningstal.

For en bedre idé om, hvordan det hele fungerer, se følgende video: