Cylinderhoved: Vidste du, hvad dens funktion er?

Cylinder hoved
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Topstykket er en af ​​de grundlæggende dele af en forbrændingsmotor. Topstykket lukker cylinderblokken fra oven, som er fastgjort med skruer.

I denne artikel vil vi belyse topstykkets funktion, hvilke materialer det er lavet af, og hvordan det kommer til udtryk, hvis det bliver beskadiget.

Indhold

Hvad er et cylinderhoved?

Topstykket er en del af forbrændingsmotoren, der indeholder kanalerne i indsugnings- og udstødningskanalerne, indsprøjtningsdyser, gnist eller gløderør, dele af ventiltoget og selve ventilerne med guider og ventilsæder.

Topstykket kan være et for hele motoren, et for hver cylinder eller en separat række af cylindre.

Cylinderhoved og dets funktion

  • former og lukker forbrændingsrummet
  • danner et kompressionsrum
  • sikrer afkøling af forbrændingsrummet
  • muliggør udskiftning af cylinderfyldning
  • sikrer placering af injektorer og stearinlys

En væsentlig del af topstykket er forbrændingsrummet, som har indflydelse på forbrændingsforløb og støj, motorforbrug og drejningsmoment, mens følgende krav skal være opfyldt:

  • en optimal hvirvling af cylinderfyldningen
  • forebyggelse af motorbankning
  • brug af det størst mulige antal ventiler og ventildiameter
  • kompakthed, der begrænser varmetab

Derfor sker forbrændingsprocessen i topstykket, så dets design skal sikre den bedst mulige udskiftning af cylinderfyldning. Varmen, der genereres under forbrændingsprocessen, skal fjernes så hurtigt som muligt, sikret med små huller og kanaler, der er dannet i topstykket, hvori kølevæsken strømmer.

Et plastikdæksel på topstykket dækker ventiltoget og forhindrer olie i at lække ind i motorområdet. Nu ved du, at forbrændingsmotorens vigtigste aktiviteter foregår i topstykket.

Hvad er cylinderhovedet lavet af?

Ældre motorer var udstyret med et cylinderhoved lavet af støbejern. Moderne motorers topstykker er lavet af aluminiumslegering, primært på grund af deres lavere vægt og fremragende varmeledningsevne.

En pakning mellem topstykket og motorblokken forhindrer motorolie i at blande sig med kølevæske. Tætningen kan være helt i metal eller metal, kombineret med forskellige materialer.

Hvordan kommer et beskadiget topstykke til udtryk?

Topstykket er en mekanisk og termisk ekstremt belastet motorkomponent, så det kan blive beskadiget ved forkert håndtering. Den mest almindelige årsag til cylinderhovedfejl er termisk overbelastning og dermed overophedning.

Derfor er et beskadiget cylinderhoved oftest manifesteret af et tab af kølevæske, som kan være ledsaget af hvid røg fra udstødningen, ikke umiddelbart efter start af en kold motor, men efter at motoren varmes op til driftstemperatur.

Et andet tegn på et beskadiget topstykke er spor af olie i kølevæsken. Disse kan registreres meget enkelt ved at åbne låget på kølevæskeekspansionsbeholderen. Topstykket er sandsynligvis beskadiget, hvis der er fedtede pletter i kølevæsken. Udover det kan cylinderhovedpakningen også blive beskadiget.

Cylinder head gasket

Den tredje manifestation af et beskadiget cylinderhoved kan være dannelsen af ​​en emulsion på hætten, gennem hvilken motorolie hældes. Denne emulsion er normalt hvid til brun. Emulsionen i bunden af ​​låget kan også dannes ved korte ture og koldt vejr, så det behøver ikke altid at være et beskadiget topstykke.