Motorkraft og drejningsmoment: Hvilken af disse parametre er vigtigst?

Motor
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Effekt og drejningsmoment er de grundlæggende tekniske parametre for en forbrændingsmotor. Ikke kun bilens maksimale hastighed og acceleration afhænger af disse parametre, men også brændstofforbrug eller evnen til at forcere bakker og lignende.

Motoreffekt kan udtrykkes i kilowatt (kW), men hestekræfter (HK eller metriske hestekræfter) foretrækkes normalt. Enheden for drejningsmoment, i daglig tale "drejningsmoment," er enten pund-fod (lb-ft) eller Newton-meter (Nm).

Indhold

Ved to strukturelt identiske motorer gælder reglen, at motoren med et større slagvolumen har mere effekt, men også mere drejningsmoment. Motoren opnår dog maksimal effekt og maksimalt drejningsmoment ved forskellige hastigheder.

Motoren har den største kraft ved højere omdrejninger og det største drejningsmoment ved lavere omdrejninger.

Motorkraft og drejningsmoment: Hvad er vigtigst?

Omdrejningstæller

I racer- eller sportsvogne, som konstant køres ved høje hastigheder, er motorens vigtigste parameter den maksimale effekt. Bilens maksimale hastighed afhænger af den maksimale effekt, selvom accelerationshastigheden også er afgørende. Transmissionen af en sådan bil er derfor gradueret, så bilen accelererer hurtigst muligt og når den højest mulige hastighed.

I personbilsmotorer er andre parametre også essentielle, udover maksimal effekt og maksimal hastighed. Personbiler kører ikke altid med fuld kapacitet. Tværtimod fungerer motoren i personbiler hovedsageligt i forskellige tilstande, og derfor er det nødvendigt, at den har tilstrækkeligt drejningsmoment i det bredest mulige omdrejningstal.

Gearskiftet er anderledes og tilpasser sig maksimal hastighed og acceleration og reducerer brændstofforbruget. Derudover skal en personbilsmotor have en meget længere levetid end en racerbilsmotor. Men alle disse parametre er modstridende, så producenterne skal vælge den rigtige balance, når de designer motorer.

Det højeste gear er derfor sat til at stabilisere bilens maksimale hastighed, før motoren når maksimal hastighed.

Omdrejningstæller

Takket være denne indstilling er det muligt for bilen permanent at opretholde sin maksimale hastighed uden risiko for motorskade. Til gengæld sættes lavere gear, så bilen opnår den nødvendige acceleration, har et acceptabelt forbrug, har lav emission, og at passagererne ikke bliver generet af overdreven motorstøj.

Ud over forbruget er en kritisk egenskab ved en personbil dens fleksibilitet. Jo mere drejningsmoment motoren har, jo mere fleksibel er den. Ved normal kørsel bruger føreren af en personbil det maksimale drejningsmoment mere end motorens maksimale effekt. Derfor fokuserer bilfabrikanterne mere på at øge det maksimale drejningsmoment og flytte det til lavere omdrejninger end at øge den maksimale effekt.

Ved normal kørsel bruger man primært lave og mellemstore motoromdrejninger. Derfor er det sådan, at jo højere drejningsmomentet er, og jo lavere den er placeret i omdrejningsspektret, jo mere fleksibel vil bilen være, og jo lettere vil det være at overkomme bakker uden at bruge motorens maksimale effekt.

Mitsubishi Evo

Hvordan måles motoreffekten?

Når det kommer til måling af hestekræfter, er der et par forskellige metoder, der kan bruges. Den mest almindelige metode er at bruge et dynamometer, en enhed, der måler effekten af en motor under belastning.

Denne metode giver et relativt nøjagtigt mål for en motors effekt, og bilproducenter og tunere bruger den ofte til at optimere deres motorers ydeevne.

Hvor mange hestekræfter har et menneske?

En sund voksen person kan producere og opretholde omkring 1,2 hk (eller 0,89 kW) i en kort periode – denne værdi falder til en tiendedel af en hestekræfter, hvis vi taler om en længere periode.