EPC-advarselslys: Hvad betyder det, og hvordan repareres det?

EPC-lys på instrumentbrættet
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

EPC-advarselslampen (Electronic Power Control) er en af de orange advarselslamper, med andre ord instrumentbrættets lys i bilen, der generelt indikerer et særligt problem. Dette system styrer gas- og gashåndtaget, fartpiloten, traction control og andre motorstyringsfunktioner. EPC-advarselslyset kan vises på instrumentbrætterne på benzinbiler, hvorimod lignende problemer på dieselbiler angives af gløderørsadvarselslyset.

Når motoren startes, er en tændt EPC-advarselslampe ikke en grund til panik. Tværtimod er alt fint. Problemet opstår, hvis EPC-advarselslampen forbliver tændt, selv efter at motoren er startet, eller tændes under kørsel. Hvilke problemer indikerer det, og hvordan løser man dem?

Indhold

Hvorfor lyser EPC-advarselslampen?

En EPC-advarselslampe, der forbliver tændt, selv efter start af motoren, kan signalere en funktionsfejl i gasspjældet, traktionskontrollen, fartpiloten, speederen eller urenheder i brændstoffet. Et mindre alvorligt problem, der kan få EPC-lyset til at tænde, er en sprunget pære, sprunget sikring eller defekt bremselyssensor. I nogle tilfælde kan et lavt batteri også forårsage dette problem.

Gasspjældet er en del af motoren og regulerer indsugningsblandingen og lufttilførslen til motoren, hvilket påvirker din bils ydeevne. Gasspjældet er elektronisk forbundet med speederpedalen - når den trykkes ned, åbner ventilen. Der er to potentiometre i speederpedalen: Hvis det ene svigter, fungerer det andet som reserve eller nødsituation.

Kan jeg fortsætte med at køre med EPC-advarselslampen tændt?

EPC-indikatorlys

Ja, du kan køre videre, da EPC-advarselslampen ikke er en rød advarselslampe, hvilket i mange tilfælde vil betyde, at du skal trække ud og slukke for din motor med det samme. Det er dog bedst at køre direkte til servicecenteret, da denne advarselslampe ikke skal undervurderes.

Hvis grundårsagen er en funktionsfejl i gasspjældet, kan du føle, at motorhastigheden svinger eller stopper under kørslen. Du kan også have et problem med at starte bilen helt, så det er tilrådeligt at løse problemet så hurtigt som muligt.

Oversigt over mulige fejlfunktioner for EPC-advarselslampe

Lad os opsummere årsagerne til, at EPC-advarselslampen oftest vises på din bils instrumentbræt:

 • gasspjældssystemfejl

 • forurening af spjældventilen

 • urenheder i brændstoffet

 • trækkraft eller fartpilotsystemsvigt

 • fejlfunktion af gaspedalen og dens elektroniske kontrol

 • funktionsfejl på gaspedalen eller gaspotentiometeret

 • svigt af bremsekontakten eller motorelektronikken

 • en ødelagt pære

 • sprunget/sprængt bremselyssikring

 • lavt batteri

Hvordan repareres EPC-advarselslyset?

Rettelsen til det oplyste EPC-advarselslys afhænger i høj grad af problemet, men lad os opsummere de mulige rettelser:

 • rengøring eller udskiftning af gasspjældet

 • ikke bruger billigt brændstof fra tvivlsomme tankstationer (gælder, når urenhederne i brændstoffet forårsagede problemet)

 • udskiftning af en af de defekte sensorer, såsom masseluftstrømssensoren, motorhastighedssensoren og andre

 • udskiftning af bremselyskontakten, sprunget sikring eller ødelagt pære

 • genopladning eller udskiftning af det lave batteri

Hvis der er en fejl i elektronikken, og du tror, at en af sensorerne kan være årsag til problemerne, anbefaler vi at få din bil tjekket først via bildiagnostik.

EPC advarselslampe og dets alternativ i tilfælde af dieselmotorer

Som allerede nævnt vises EPC-advarselslampen i benzinmotorer. Hvis der opstår lignende problemer i tilfælde af dieselbiler, vil advarselslampen for gløderør blive vist. Denne advarselslampe kan dog signalere flere årsager, så vi anbefaler, at du tager dit køretøj til et servicecenter for en bildiagnose.

Hvordan kan du forhindre spjældventilfejl?

Gashåndtag

En effektiv måde at forlænge gasspjældsventilens levetid, som kan være relateret til disse fejl, er dens regelmæssige vedligeholdelse. Ud over en defekt i elektronikken i denne del kan den også blive tilstoppet med snavs - i dette tilfælde vil regelmæssig rengøring af gasspjældet hjælpe.

Hvis rengøring ikke hjælper, skal gasspjældet udskiftes. Du kan få den udskiftet på dit servicecenter, men hvis du i det mindste er amatørmekaniker med lidt tid, kan du bestille eller købe gasspjældet og selv udføre udskiftningen.

En ny gasspjældsventil vil ikke give problemer, og du har en ting mindre at bekymre dig om at vedligeholde din bil.

Bilen starter ikke, og EPC-advarselslampen lyser konstant

I dette tilfælde bør du prøve følgende løsning - fjern nøglen, lås bilen, lås den op og prøv at starte den.

Se videoforklaringen af EPC-advarselslampen: