Fejl i bremsesystemet: Hvordan viser de sig?

Disc brakes
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

I dagens artikel vil vi undersøge, hvordan forskellige bremsesystem-fejl viser sig, og hvordan de kan elimineres. Bremsesystemet er den vigtigste del af bilen i forhold til sikkerheden.

Dette system har en afgørende indflydelse på køresikkerheden, da det tjener til at stoppe, bremse bilen eller sikre den, mens bilen er parkeret.

Indhold

Introduktion

Da bremsesystemet er så vigtigt, bør enhver erfaren eller uerfaren bilist være i stand til i det mindste at genkende symptomer, der advarer om en bremsesystem-fejl. Takket være den rettidige identifikation af problemet er det muligt at eliminere forskellige bremsesystemfejl, før det er for sent.

Samtidig kan en løsning af problemet i tide forhindre flere skader på bremsesystemet. Antag, at der opstår en farlig situation på vejen. I så fald er bremsevirkningens indtræden, dens kraft og bilens bremselængde ofte afgørende faktorer, der påvirker muligheden for en kollision og sammenstødets kraft i tilfælde af en kollision.

Bremser

Bremsesystemets gode stand kan redde dig i mange situationer. Du bør derfor ikke glemme dens regelmæssige vedligeholdelse, kontrol af tilstanden af ​​dens komponenter og fejlfinding, hvis det er nødvendigt.

Lad os tage et kig på, hvordan specifikke bremsesystemfejl manifesterer sig, og hvordan de kan elimineres.

1. Rat ryster, vakler eller vibrerer

Vibrationen af ​​bremserne forårsager rystende, vaklende eller vibrerende rattet under bremsning. Det er ofte forårsaget af skivens forskellige bredder langs længden af ​​dens omkreds eller af forskellige deformationer forårsaget af overophedning af bremserne.

Bremserne vibrerer derfor, når bremseklodserne kommer i kontakt med skiven, og disse vibrationer overføres derefter til bilens styring.

Men for meget slidte eller beskadigede bremseskiver kan også få rattet til at ryste. Men problemet med slidte eller beskadigede bremseklodser viser sig også i øget bremsestøj (hvinende metallyd).

Løsningen på problemet:

Løsningen på dette problem er ligetil. Du skal blot udskifte skiverne og bremseklodserne. Hvis du kun skulle skifte skiverne på grund af ujævnt slidte bremseklodser, kan skiven gnide forkert, hvilket ville mindske bremseeffekten.

2. Bil trækker til side under opbremsning

Hvis bilen trækker til den ene side (venstre eller højre) under bremsning, er skiven eller bremseklodserne snavsede med olie eller et andet smøremiddel på den ene side og har mistet deres bremseeffektivitet.

En fast bremsekaliper kan forårsage dette problem ud over snavsede bremseklodser. I et sådant tilfælde er den samme bremsevirkning som på den modsatte side af akslen ikke sikret, eller bremsevirkningen på denne side er større, hvilket medfører det netop nævnte træk af bilen til siden.

Løsningen på problemet:

Slidte metal bremseklodser

Eliminering af dette problem kræver rengøring af bremseklodser og skive (f.eks. med teknisk benzin) eller eventuelt udskiftning af disse komponenter på begge sider af akslen.

I tilfælde af en blokerende kaliber er det nødvendigt at kontrollere stemplets funktion i kaliberen og efterfølgende eliminere dette problem ved at reparere eller udskifte stemplet eller hele kaliberen.

3. Hård bremsepedal

En defekt bremseforstærker er en af ​​de mest almindelige årsager til en hård bremsepedal. Takket være bremseforstærkeren er bremserne mere følsomme. Dermed er det lettere at anvende bremsekraften. Så hvis bremseforstærkeren ikke fungerer korrekt, bliver bremsepedalen hårdere.

Ud over et problem med bremseforstærkeren kan en hård bremsepedal dog også være forårsaget af en fastsiddende kaliber eller bremsetrykregulator.

Løsningen på problemet:

 • Inspektion af overfladen af ​​bremseklodserne og deres mulige udskiftning
 • Reparation eller udskiftning af kaliberen
 • Udskiftning eller reparation af bremseforstærkeren
 • Udskiftning af bremsetrykregulatoren
 • Udskiftning af vakuumrøret, der fører fra bremseforstærkeren

4. Bremsepedalmodstand

Hvis dette problem opstår, er det nødvendigt at udøve mere kraft for at trykke på bremsepedalen. Samtidig opfører bremsepedalen sig, som om den blev skubbet tilbage. Dette problem kan have flere årsager, såsom:

 • Bremsevæsken er i dårlig stand
 • Utætte slanger i bremsesystemet (bremsesystemet er beluftet)
 • Bremseskoene er forkert monteret i tilfælde af tromlebremser
 • Bremsetrykregulator, der sidder fast

Løsningen på problemet:

 • Afstivning af tromlebremsens bremsesko
 • Kontrol af bremsevæskens tilstand (om nødvendigt udskiftning af den)
 • Kontrol af tætheden af ​​hovedbremserullen og bremserullerne på de enkelte hjul
 • Udluftning af bremser
 • Kontrol og evt. udskiftning af bremseslanger.

5. Brummen af ​​bremserne efter et langt stop eller vask af bilen

Hvis du ikke bruger din bil i længere tid eller har vasket den og ladet den stå, kan der høres en brummende lyd efter kørsel og tryk på bremsepedalen for første gang, forårsaget af slid på bremseskiven på grund af korrosion.

Denne karakteristiske lyd er bare, hvordan korrosion fjernes fra skiverne under den friktion, der opstår under opbremsning. Korrosion opstår på skiver og bremseklodser på grund af påvirkning af fugt og vejsalt, men også ved vask af din bil.

Løsningen på problemet:

Korrosion kan normalt fjernes fra bremseskiver og -klodser efter at have aktiveret bremserne flere gange. Men hvis korrosionen er omfattende, er det nødvendigt at udskifte disse komponenter.

Sådan forlænger du levetiden på dine bremser:

 1. Korrekt brug af bremser
 2. Foregribelse og opretholdelse af afstand
 3. Motorbremsning

1. Korrekt bremseindbrud

Efter udskiftning af bremseklodser og skiver er kontakten mellem disse komponenter ufuldkommen. Den perfekte placering af pladerne på skiverne sker først efter at have kørt cirka 200 km (eller 125 miles).

Indtil da bør du undgå pludselige eller intensive opbremsninger, for eksempel ved kørsel ned ad bakke.

2. Foregribe og holde afstand

Takket være at forudse og holde den korrekte afstand til andre biler, vil du være i stand til at reducere bilens hastighed i tide og dermed undgå pludselige opbremsninger.

3. Motorbremsning

Du behøver ikke kun bruge bremserne for at reducere hastigheden. Din bils hastighed kan også nemt reduceres ved at skifte til et lavere gear, da din bil er udstyret med manuelt gear.

Vores læsers oversigt over bremsesystemfejl

Jeg vil tilføje et par observationer fra min erfaring. Ratrystelser kan også komme fra halvaksen, og hvis halvakse-ubalancen ikke er for stor, vil den kun ryste ved opbremsning, men i tilfælde af sådanne symptomer skal du også tjekke bremserne. Metalskrigen fra bremserne tyder på slid, højfrekvent skrig er som regel bare støv i bremserne, hvad enten det er fra slidt materiale eller terrænkørsel, så er det en god ide først at vaske hele kaliberen godt indefra med en svamp, det hjælper ofte. Hvis træk til siden skyldes en rulle i kaliberen (flydende kaliber), bliver bremserne normalt overophedede, og det kan være farligt, så det er godt at løse det hurtigt.