Krumtapaksel: Hvad er det til, og hvilke kræfter skal det modstå?

Krumtapaksel
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Krumtapakslen er den mekaniske del af en frem- og tilbagegående forbrændingsmotor, der omdanner stemplernes retlinede frem- og tilbagegående bevægelse til roterende bevægelse. Det er den grundlæggende del af stempelforbrændingsmotoren.

I denne artikel vil vi belyse krumtapakslens funktion, hvad den er lavet af, og hvad den skal bære.

Indhold

Krumtapaksel: Hvordan virker det?

Krumtapakslen består af korte cylindriske stifter, der er forbundet med arme. Stifterne på akslens rotationsakse kaldes krumtapstifter, og de forbinder krumtapakslen med plejlstangen for hver cylinder.

Krumtapakslen er forbundet med svinghjulet, hvilket kompenserer for stempelmotorens uregelmæssige drift. Der kan dog også tilsluttes en torsionsvibrationsdæmper til krumtapakslen, hvilket reducerer torsionsvibration og dermed belastningen på lejerne og krumtapmekanismen. Torsionsvibrationsdæmperen er placeret på den modsatte side af krumtapakslen fra svinghjulet.

I nogle motorer, især dem med færre cylindre, er det nødvendigt at udstyre krumtapakslen med en kontravægt eller balanceaksel til returvægten af hvert stempel og plejlstang for at forbedre balancen og kulturen af motoren.

Modvægte støbes normalt som en del af krumtapakslen, men kan også boltes til den.

Demonstration af krumtapakseldrift

Balanceakslen er på sin side forbundet med krumtapakslen gennem gearing. Mens kontravægtene og balancerakslen vil tilføje betydelig vægt til krumtapakslen, vil de give motoren bedre balance og et mere raffineret løb.

Produktionen og konstruktionen af krumtapakslen afhænger af følgende:

  • type stempelforbrændingsmotor

  • forhold, hvorunder motoren vil fungere

  • krumtapaksel dimensioner

Krumtapakslen kan fremstilles af ét stykke materiale eller af individuelle specialfremstillede dele, der er sat sammen ved presning, svejsning eller ved hjælp af skruer. Stempelforbrændingsmotorer bruger dog ofte en krumtapaksel lavet af ét stykke.

I de fleste tilfælde omfatter krumtapakslen også interne kanaler, gennem hvilke motorolie strømmer, og dermed smører lejerne. Oftest bruges glidelejer, som er mere holdbare og har længere levetid end kuglelejer, som er meget svære at montere på akslen.

Krumtapakslen skal modstå forskellige kræfter

  • de kræfter, som plejlstængerne overfører

  • kræfter, der opstår fra upræcis produktion, deformation af lejer

  • inertieffekter

  • torsionsvibration (oscillation)

Hvad er en krumtapaksel lavet af?

Krumtapakslen kan være smedet stål, støbejern, kulstofstål, legeret stål eller jern. Jern krumtapaksler bruges hovedsageligt i billigere motorer, hvis belastning er mindre. Sådanne motorer kan også udstyres med en støbejernskrumtapaksel. De højtydende versioner bruger en aksel lavet af smedet stål.

Men mange producenter foretrækker at bruge smedede krumtapaksler på grund af deres lettere vægt og kompakte dimensioner.

Se en demonstration af, hvordan krumtapakslen fungerer: