Twin-turbo: Hvad er dens fordele og ulemper?

Engine
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Twin-turbo, også kendt som Bi-turbo, er navnet på kompressormotorer udstyret med to turboladere.

De to turboladere fungerer enten i en parallel konfiguration (sammen) eller en sekventiel konfiguration (separat).

Indhold

Twin-turbo arbejder parallelt:

I denne konfiguration er begge turboladere af samme størrelse, hvor den ene turbolader drives af den ene halvdel og den anden af ​​den anden halvdel af motorens udstødningsgas, og begge arbejder samtidigt.

I de fleste tilfælde bliver trykluften fra begge turboladere dog blandet i en fælles indsugningsmanifold og sendt til de enkelte cylindre. Man kan støde på sådan en turboopladningsløsning, især med flercylindrede motorer.

Små turboladere har lav inerti, så kun en lille mængde energi fra udstødningsgassen er nødvendig for at rotere turbinen. To små turboladere bruges ofte i en parallel konfiguration i stedet for to store.

Sekventielt fungerende Twin-turbo:

I den sekventielle konfiguration, der bruges oftere, er den ene turbolader lille, og den anden er større. Den mindre turbolader arbejder ved lave hastigheder, kører ved mellem og højere forudbestemte motorhastigheder. Kun den store turbolader virker alene.

Med denne konfiguration kan turboladerne også arbejde, så den mindre turbolader vil arbejde i hele spektret af omdrejninger, og den større vil kun blive tilsluttet den ved høje omdrejninger.

Grunden til at der bruges to forskellige størrelser turboladere er meget enkel. Store turboer er mindre effektive ved lave omdrejninger, hvilket resulterer i lavere tryk i indsugningsmanifolden. Omvendt spinner mindre turboladere hurtigere ved lavere omdrejninger, men kan ikke levere nok trykluft ved højere omdrejninger.

Den sekventielt fungerende Twin-turbo opfylder både kravene til høj ydelse og kravet om motorfleksibilitet ved lave omdrejninger. Derudover er Twin-turbo med til at reducere turbo lag betydeligt, det såkaldte turbo lag. Dette design kræver komplekse sæt rør til at forsyne begge turboladere.

Hvad er fordelene ved Twin-turbo?

  • Twin-turbo opfylder krav til høj ydeevne, men kræver også motorfleksibilitet ved lav hastighed.
  • Twin-turbo eliminerer turboforsinkelse markant.

Hvad er ulemperne ved Twin-turbo?

  • Høj pris
  • Kompleks konstruktion
  • Højere serviceomkostninger

Video, hvor Jason fra Engineering Explained forklarer Twin-turboen (på engelsk):