Udstødningssystem: Hvad er dets hovedkomponenter?

Sports udstødning
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Bilens udstødningssystem fjerner de udstødningsgasser, der dannes ved forbrænding, fra motoren og sikrer, at de ikke kommer ind i kabinen. Dette system består af flere bildele; dens anden opgave er at reducere støj og emissioner, der frigives til luften. Derfor er den designet præcist til en bestemt type motor.

Denne artikel vil kaste lys over udstødningssystemets sammensætning og kort opsummere hver komponents formål.

Indhold

Udstødningsrør

Udstødningsrør

Udstødningsrøret tager gasser fra topstykket direkte til udstødningsrøret. Udsugningskanalerne er sammensat af en gruppe rør, der for enden er forbundet til et enkelt rør.

Hastigheden af gasbevægelsen påvirkes af længden og formen af udstødningsrørene. Hvis rørene er korte, mister gasserne hastighed efter at have forladt topstykket. Men hvis nedløbsrørene er lange, holdes hastigheden, og gasserne når hurtigere til udstødningsrøret.

Katalysator

Katalysator

Katalysatoren reducerer antallet af skadelige stoffer i udstødningsgasserne ved at skabe en kemisk reaktion, der reducerer mængden af CO2 og NOx, det vil sige kuldioxid og nitrogenoxid.

Lambdasonde

Lambda sonde

En lambdasonde er en sensor placeret foran katalysatoren eller direkte i den. Nogle biler er udstyret med to lambdasonder. Den første er placeret foran katalysatoren og evaluerer mængden af ilt i udstødningsgasserne.

Motorstyringsenheden kan justere brændstofdoseringen baseret på disse oplysninger. Den anden lambdasonde er placeret inde i eller bagved katalysatoren og kontrollerer, at den fungerer korrekt.

Udstødningslyddæmper

Den består af flere skillevægge, hvorigennem perforerede rør, der er pakket ind i støjabsorberende materialer, fører.

Udstødningsspids

Et rør er placeret bagerst i bilen for at lede udstødningsgasserne uden for bilen.

Konklusion

Mange bilentusiaster øger deres bils ydeevne ved at modificere udstødningsdelen med tunede rør, smide katalysatoren ud, rense lydpotten og andre måder. Disse modifikationer øger dog ikke altid bilens ydeevne, især hvis de udføres af amatører.

Derudover øger disse modifikationer støjen markant, hvilket kan være et problem under det tekniske eftersyn. Når du bliver trukket over af politiet, skal du muligvis betale en høj pris for disse mods.