ESC-advarselslampe: Hvad betyder det, og hvorfor er det tændt?

ESC advarselslampe
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

ESC-advarselslampen kan indikere, at den elektroniske stabilitetskontrol er aktiv, slukket, eller der er en fejlfunktion i systemet. Hvis denne advarselslampe blinker, er ECS-systemet aktivt, men hvis det er konstant tændt, fungerer systemet højst sandsynligt ikke.

ESC er et vigtigt element i moderne bilteknologi, og dens fiasko bør ikke ignoreres. I denne artikel vil vi kaste lidt lys over, hvordan det elektroniske stabilitetskontrolsystem fungerer, og hvad det betyder, når ESC-advarselslampen er tændt eller blinker.

Indhold

ESC-funktion

ESC-systemet (Electronic Stability Control) hjælper føreren med at håndtere kritiske køresituationer, når køretøjet skrider. Dette system overvåger hjulhastighed, ratposition, køretøjets acceleration og andre parametre for at bestemme, om køretøjet er i den optimale position på vejen.

Når ESC-systemet registrerer et tab af trækkraft, behandler det automatisk informationen fra ABS og rattets rotationssensor. Så bremser den individuelt bilens venstre/højre baghjul eller venstre/højre forhjul.

Dette sker dog ikke kun ved opbremsning, men også ved acceleration og gennem et sving, hvorved ESC-systemet forhindrer køretøjet i at skride. Ud over ABS-systemet bruger dette system også ASR-systemet.

ESC advarselslampe blinker

I tilfælde af et blinkende ESC-lys er dette ikke et problem – tværtimod. Den elektroniske stabilitetskontrol er aktiv. Du kom sandsynligvis i en vanskelig køresituation, og ESC-systemet greb ind og stabiliserede køretøjet.

I vanskelige situationer, såsom skarpe sving eller pludselige opbremsninger, kan denne advarselslampe blinke og derefter lyse. I dette tilfælde griber ESC-systemet ind i styringen for at stabilisere bilen. Hvis systemet fungerer korrekt, slukkes advarselslampen, så snart bilen stabiliserer sig.

ESC-advarselslampen lyser konstant

ESC / ESP / VDC advarselslampe

Hvis ESC-advarselslampen konstant lyser, selv når du ikke oplever vanskelige køreforhold eller risiko for udskridning, kan der være følgende årsager:

 • ESC-systemet blev slukket ved hjælp af knappen (med et ikon i form af en advarselslampe over og inskriptionen OFF under den) eller gennem grænsefladen på instrumentbrættet
 • Der var en funktionsfejl af selve ESC-systemet
 • Der var en funktionsfejl på sensoren og henholdsvis elektronikfejl

Nogle biler tillader ikke, at ESC-systemet slås fra, men hvis du har en sådan mulighed, kan lyset tænde signalere, at det elektroniske stabiliseringssystem slukkes med vilje.

Vi anbefaler derfor, at du prøver at slukke/tænde ESC-systemet. Hvis der ikke sker noget med ESC-advarselslampen, når du gør det, og lyset stadig er tændt, vil det højst sandsynligt være en af de nævnte fejl.

Det er dog umuligt at løse disse fejl selv, da det i begge tilfælde er nødvendigt at udføre køretøjsdiagnostik. Så det bedste du kan gøre er at tage bilen til værkstedet med det samme.

Elektronisk stabilitetssystem-mærkning

Bilproducenter bruger forskellige forkortelser, når de mærker det elektroniske stabilitetssystem, men princippet om driften af disse systemer er det samme. I tilfælde af dette system kan du støde på følgende etiketter:

 • ESC (Electronic Stability Control) - generel betegnelse for elektronisk stabiliseringssystem, men brugt af Škoda, Fiat, Hyundai, Tesla, Luxgen og Proton

 • ESP (Electronic Stability Program) - betegnelse brugt af Audi, Chrysler, Dodge, Hyundai, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, Saab, Suzuki, Lamborghini og Smart

 • ESP (Electronic Stabilization Program) - betegnelsen bruges af Volkswagen (forkortelsen er den samme som den forrige, den mindre forskel er kun i det fulde navn)

 • VDC (Vehicle Dynamic Control) - betegnelse brugt af Subaru, Nissan og Infiniti

 • DSC (Dynamic Stability Control) - betegnelse brugt af Aston Martin, BMW, Jaguar, Land Rover, Mazda og Mini

 • VSA (Vehicle Stability Assist) - betegnelse brugt af Acura og Honda

 • VSC (Vehicle Stability Control) - den betegnelse, der bruges af Lexus og Toyota

 • VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) - den betegnelse, der bruges af Lexus og Toyota

 • ASC (Active Stability Control) - betegnelsen brugt af Jaguar og Mitsubishi

 • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - betegnelse brugt af Volvo

 • PSM (Porsche Stability Management) - betegnelsen, som navnet antyder, bruges af Porsche

 • M-ASTC (Mitsubishi Active Skid and Traction Control) - betegnelsen brugt af Mitsubishi

 • StabiliTrak - betegnelse brugt af Buick, Cadillac, Chevrolet (de fleste modeller), GMC, Pontiac, Saturn, Isuzu og Hummer

 • AdvanceTrac - betegnelse brugt af Ford, Lincoln og Mercury

 • Aktiv håndtering - betegnelse brugt af Chevrolet (Corvette)

Nogle producenter bruger flere betegnelser, da betegnelsen muligvis ikke gælder for hele mærket, men for en bestemt model.

ESC advarselslys former

Ud over ESC-systemets markeringer kan ESC-advarselslampen have en anden form afhængigt af producenten og den specifikke model. Udover formen på advarselslyset på hovedbilledet (ovenfor) kan du også støde på følgende form af indikatorlyset: en trekant med et udråbstegn i en næsten hel cirkel.

ESC / VDC / DSC advarselslampe

Nogle modeller har den samme form som ESP- og ESC-lygterne. Pointen er, at disse systemer er identiske. Forskellen ligger kun i navnet.

ESC advarselslampe - OFF

ESC/VDC OFF advarselslampe

Afhængigt af model og producent kan dette lys indikere en deaktiveret ESC eller traction control. Hvis dit køretøj tillader, at systemet slukkes, kan knappen have samme form som dette lys.

Ofte stillede spørgsmål om ESC advarselslys

Spørgsmål 1: Kan jeg køre med ESC-lyset tændt?

Ja, det kan du, men det er nødvendigt at finde årsagen til, at advarselslampen tænder så hurtigt som muligt og løse problemet. Kørsel med ESC-advarselslyset tændt kan betyde, at køretøjets håndtering er dårligere, hvilket kan føre til farlige situationer på vejen.

Så hvis ESC-lyset er tændt, skal du køre forsigtigt, især på glatte overflader, og undgå skarpe sving eller pludselige opbremsninger, hvis det er muligt.

Spørgsmål 2: Kan ESC-lyset lyse, selvom der ikke er noget problem med ESC-systemet?

Ja, advarselslampen kan lyse, selvom der ikke er noget problem med det elektroniske stabilitetssystem. Årsagerne kan være forskellige, såsom en fejl i det elektriske system eller et problem med sensoren. I dette tilfælde er det nødvendigt at udføre en bildiagnose og eliminere årsagen.

Konklusion

Den oplyste ESC-advarselslampe bør ikke ignoreres, det vil sige, medmindre du bevidst slukker for det elektroniske stabiliseringssystem.

Fra 2012 kræver NHTSA at alle nye personbiler, der sælges i USA, skal være udstyret med elektronisk stabilitetskontrol. Omvendt skal alle nye personbiler ifølge European Commission have elektronisk stabilitetskontrol i EU.

Videosammenligning med ESC til og fra på en VW Golf Sportwagen