Stempelringe: Hvad er deres funktion og typer?

Stempelringe
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Stempelringe er en del af en stempelforbrændingsmotor og adskiller forbrændingskammeret fra krumtaphuset. Derudover tjener de også til at definere afstanden mellem stemplet og cylinderen.

I denne artikel tager vi et hurtigt kig på stempelringenes funktion, deres nedbrud, og hvad en slidt stempelring kan forårsage.

Indhold

Konstruktion af stempelringe

Stempelringene er placeret i rillerne på stempelvæggen. Disse ringe er lavet af hårdt højlegeret stål. Legeret stål skabes ved at tilføje andre metaller som nikkel, krom, vanadium, silicium, molybdæn osv. Dette stål kan kategoriseres i lavlegeret og højlegeret stål.

Stempelringe er metalringe, der er afbrudt på et punkt. Stedet hvor stempelringen er splittet kaldes stempelringslåsen. Stempelringslåsen udvider ringen, når den sættes ind i stempelrillen.

Ved at inspicere stempelringslåsen kan du også registrere sliddet på stempelringene. Ved en ny stempelring forsvinder låsespalten, når den passer ind i stempelrillen, men ved slidte ringe forbliver der et lille mellemrum i låsens plads.

Typer af stempelringe

Stempler, ringe, krumtapaksel

Normalt er to til tre-stempelringe monteret på et stempel. De to øverste ringe (kun én i tilfælde af to stempelringe i alt) tætner forbrændingskammeret ved at trykke mod cylindervæggen. Disse ringe er kendt som kompressionsringe.

Bundringen, kendt som oliekontrolringen, har tre funktioner: styre motorolietilførslen til cylinderen, smøre stempelskørtet og holde den overskydende olie ude af forbrændingskammeret.

1. Kompressionsstempelring

Der skal være frigang mellem stemplet og forbrændingsmotorens cylinder netop på grund af den termiske udvidelse af det materiale, som stemplet er lavet af. Det betyder, at stemplet er et par hundrededele millimeter mindre end cylinderen, hvorfor det kan bevæge sig så let i cylinderen.

To kompressionsringe er placeret på stemplet for bedre tætning af forbrændingskammeret fra krumtaphusrummet. Kompressionsstempelringen definerer afstanden mellem stemplet og cylinderen og sikrer dermed forbrændingskammerets tæthed. Indtrængning af udstødningsgasser i krumtaphusrummet ville skade motoroliens kvalitet.

2. Oliekontrolstempelring

Stempelskørtet smøres med olie ved smøring gennem oliekanaler i plejlstang og stempel. Oliekontrolstempelringens funktion er at feje denne olie væk fra cylinderens overflade, mens stemplet udfører sin nedadgående bevægelse.

Olie i forbrændingskammeret er uønsket under forbrænding, da det øger emissioner og motorrøg, men også kan beskadige katalysatoren. Af denne grund har rillen til oliekontrolringen huller, hvorigennem den overskydende aftørrede olie løber ind i rummet under stemplet.

Konklusion

Stempelringe belastes termisk, men også af friktion, fordi de konstant er i kontakt med cylindervæggen. Denne friktion får stempelringsmaterialet til at blive slidt ned. En slidt ring har store spillerum og mister sine tætnings- og aftørringsevner.

En slidt stempelring forårsager også et for stort olieforbrug, men kan revne på grund af belastningen. En revnet stempelring kan gøre meget skade, den kan ridse cylindervæggen, som du bliver nødt til at slibe ud, og dens fragmenter kan komme ind i krumtaphuset og til motorolien.