OHV-fordeling: Hvilken type ventilfordeling er det?

OHV
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

OHV timing er en type stempelforbrændingsmotor ventil timing, hvor ventilerne er placeret i cylinderhovedet, og knastakslen er placeret i motorblokken. Betegnelsen for denne type distribution er afledt af det engelske navn Overhead Valve.

Ved denne form for fordeling er der relativt stor afstand mellem knastakslen og ventilerne. Ved OHV-fordeling betjenes ventilerne derfor ved hjælp af metalløftere, løftestænger og knaster nedefra.

Indhold

Hvordan fungerer OHV-distributionen?

Sammenlignet med andre former for fordeling indeholder OHV-fordelingen således mange dele, som påvirker hele aggregatet negativt, manifesteret af store inertikræfter.

På den anden side er fordelen ved OHV-fordelingen den enkle designløsning af knastaksel-drevet. På grund af den bekvemme placering af knastakslen tæt på krumtapakslen, kan fordelingsdrevet implementeres med et simpelt tandhjul.

Fordelingsdrevet skal være konstrueret på en sådan måde, at det muliggør en præcis justering af den relative position af krumtapakslen og knastakslen, som ikke ændres under motorens drift. Tandhjulet opfylder dog alt dette.

Hvor bruges OHV distribution?

OHV-fordelingen bruges hovedsageligt til fire-takts motorer. Det betyder, at knastakslen roterer 2x langsommere end krumtapakslen, fordi en firetaktsmotor fuldfører en arbejdscyklus i løbet af to krumtapakselomdrejninger.

For eksempel blev motorer med denne fordeling installeret i Škoda-biler, mere præcist i modellerne 105, 120, 130, Favorit 135, 136 eller Fabia og Octavia.

Videoanimation, der viser OHV-distribution