VDC advarselslampe: Hvad betyder det, og hvorfor lyser det?

ESC / ESP / VDC advarselslampe
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

VDC-advarselslyset kan signalere aktiviteten af ​​VDC-systemet (Vehicle Dynamic Control), dets nedlukning eller dets funktionsfejl. Hvis advarselslampen blinker, er det dynamiske styresystem aktivt. Hvis advarselslampen er tændt, fungerer systemet sandsynligvis ikke på grund af nedlukning eller funktionsfejl.

VDC er et vigtigt element i moderne bilteknologi, og dens fiasko bør ikke ignoreres. I denne artikel vil vi kort se på, hvordan det dynamiske styresystem fungerer, og hvad det betyder, når VDC-advarselslampen lyser eller tværtimod blinker.

Indhold

Hvad er VDC, og hvordan virker det?

VDC-systemet (Vehicle Dynamic Control) stabiliserer køretøjet og hjælper med at håndtere situationer, hvor bilen kan skride. Dette system overvåger ratposition, hjulhastighed, køretøjets acceleration og andre parametre for at bestemme, om køretøjet holder den ønskede retning.

Når VDC registrerer et tab af trækkraft, behandler den automatisk informationen fra ABS og rattets rotationssensor. Derefter påfører den bremsekraft på de enkelte hjul på bilen for at forhindre udskridning.

Systemet bruger dog bremsekraft på hjulene, når det er nødvendigt. Det kan opstå under acceleration såvel som når du tager skarpe sving. VDC-systemet reducerer risikoen for udskridning ved at anvende bremsekraften. Ud over ABS bruger dette system også ASR systemet.

VDC-advarselslampen blinker. Er dette et problem?

I tilfælde af et blinkende VDC-advarselslys er dette ikke et problem – tværtimod. Blinkende indikerer systemaktivitet. Køretøjet kom i en vanskelig situation, og VDC-systemet greb ind for at stabilisere det og forhindre det i at skride.

I vanskelige køresituationer, såsom skarpe sving eller pludselige opbremsninger, kan denne advarselslampe blinke og derefter lyse. I et sådant tilfælde stabiliserer VDC-systemet køretøjet ved at forstyrre styringen. Hvis systemet fungerer korrekt, slukkes advarselslampen, så snart bilen stabiliserer sig.

VDC-advarselslampen er stadig tændt. Hvad så?

Hvis advarselslampen ikke kun lyser under vanskelige køreforhold og risiko for udskridning, kan følgende situationer opstå:

 • VDC-systemet blev slukket ved hjælp af en knap (med inskriptionen OFF under standardsymbolet eller med et overstreget ikon) eller via interfacet på din bils instrumentbræt

 • Der var en funktionsfejl i VDC-systemet

 • Der var en sensorfejl eller en elektronikfejl

Nogle biler tillader ikke, at VDC-systemet slukkes, men hvis du har en sådan mulighed, kan en tændt advarselslampe signalere en bevidst slukning af den dynamiske styring.

Vi anbefaler derfor, at du prøver at slukke/tænde VDC-systemet. Hvis der ikke sker noget med indikatorlyset, når du tænder eller slukker det, er det sandsynligvis en af ​​de ovennævnte fejl.

Det er dog umuligt at løse disse fejl på egen hånd, da det i begge tilfælde er nødvendigt at udføre bildiagnostik. Det bedste du kan gøre er at tage din bil til værkstedet med det samme.

Elektronisk stabilitetssystem-mærkning

Bilproducenter bruger forskellige forkortelser, når de mærker det elektroniske stabilitetssystem, men princippet om driften af disse systemer er det samme. I tilfælde af dette system kan du støde på følgende etiketter:

 • ESC (Electronic Stability Control) - generel betegnelse for elektronisk stabiliseringssystem, men brugt af Škoda, Fiat, Hyundai, Tesla, Luxgen og Proton

 • ESP (Electronic Stability Program) - betegnelse brugt af Audi, Chrysler, Dodge, Hyundai, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, Saab, Suzuki, Lamborghini og Smart

 • ESP (Electronic Stabilization Program) - betegnelsen bruges af Volkswagen (forkortelsen er den samme som den forrige, den mindre forskel er kun i det fulde navn)

 • VDC (Vehicle Dynamic Control) - betegnelse brugt af Subaru, Nissan og Infiniti

 • DSC (Dynamic Stability Control) - betegnelse brugt af Aston Martin, BMW, Jaguar, Land Rover, Mazda og Mini

 • VSA (Vehicle Stability Assist) - betegnelse brugt af Acura og Honda

 • VSC (Vehicle Stability Control) - den betegnelse, der bruges af Lexus og Toyota

 • VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) - den betegnelse, der bruges af Lexus og Toyota

 • ASC (Active Stability Control) - betegnelsen brugt af Jaguar og Mitsubishi

 • DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) - betegnelse brugt af Volvo

 • PSM (Porsche Stability Management) - betegnelsen, som navnet antyder, bruges af Porsche

 • M-ASTC (Mitsubishi Active Skid and Traction Control) - betegnelsen brugt af Mitsubishi

 • StabiliTrak - betegnelse brugt af Buick, Cadillac, Chevrolet (de fleste modeller), GMC, Pontiac, Saturn, Isuzu og Hummer

 • AdvanceTrac - betegnelse brugt af Ford, Lincoln og Mercury

 • Aktiv håndtering - betegnelse brugt af Chevrolet (Corvette)

Nogle producenter bruger flere betegnelser, da betegnelsen muligvis ikke gælder for hele mærket, men for en bestemt model.

Forskellig form på VDC-advarselslyset

Som med markeringerne på VDC-systemet kan denne advarselslampe have en anden form afhængigt af producenten og den specifikke model. Udover advarselslampen på hovedbilledet kan du også støde på en trekant med et udråbstegn i en næsten hel cirkel – Alfa Romeo bruger denne advarselslampe til VDC-systemet.

ESC / VDC / DSC advarselslampe

Nogle biler har samme form som VDC-advarselslyset som i tilfælde af ESC- eller DSC-systemer. For eksempel kan du se en trekant og et udråbstegn på Alfa Romeo- og BMW-modellerne, selvom BMW bruger et DSC-system i stedet for et VDC. Pointen er, at VDC-systemet i det væsentlige er identisk med andre elektroniske stabiliseringssystemer. Forskellen ligger kun i navnet.

VDC OFF advarselslamper

ESC/VDC OFF advarselslampe

Denne advarselslampe kan indikere et deaktiveret VDC-system eller traction control, afhængigt af model og producent. Hvis dit køretøj tillader, at systemet slukkes, kan knappen have samme form som denne advarselslampe.

VDC OFF advarselslampe

Ofte stillede spørgsmål om VDC-advarselslampen

Spørgsmål 1: Kan jeg køre med VDC-advarselslampen tændt?

Ja, det kan du, men det er nødvendigt at finde ud af årsagen til, at advarselslampen tændes så hurtigt som muligt og løse problemet i tilfælde af, at VDC-systemet ikke slukkes med vilje. Kørsel med VDC-advarselslyset tændt kan betyde lavere stabilitet, hvilket fører til farlige situationer på vejen og en højere risiko for udskridning.

Så hvis VDC-advarselslampen er tændt, skal du køre forsigtigt, især på glatte overflader, og undgå skarpe sving eller pludselige opbremsninger.

Spørgsmål 2: Kan VDC-advarselslampen lyse, selvom der ikke er noget problem med VDC-systemet?

Ja, advarselslampen kan lyse, selvom der ikke er noget problem med det dynamiske styresystem. Årsagen kan variere, såsom en fejl i det elektriske system eller et problem med sensoren. I dette tilfælde er det nødvendigt at udføre bildiagnostik og eliminere årsagen.

Konklusion

Den oplyste VDC-advarselslampe bør ikke ignoreres, det vil sige, medmindre du bevidst har deaktiveret det dynamiske kontrolsystem. I henhold til European Commission-forordningen skal alle nye homologerede biler have dette system installeret fra den 1. november 2011. Alle køretøjer i EU skal være udstyret med dette system siden 2014.

Videosammenligning med ESC til og fra (svarende til VDC-systemet) på en VW Golf Sportwagen