Drivaksel: For, bag, 4x4. Hvordan påvirker det bilen?

Drivakselsamling
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Drivakslen er den aksel, som motormomentet overføres til, og hvis hjul driver bilen. Drivakslen overfører derfor motorens drejningsmoment gennem hjulene til vejen.

Hvordan påvirker drivakslen køretøjets køreegenskaber? Lad os tage et kig på det.

Indhold

Hvad er en drivaksel?

Når man designer en bil, er det vigtigt at bestemme den aksel, der skal drives. Bilens køreegenskaber afhænger af drivakslen og evnen til at overføre motorens kraft til vejen.

I de fleste tilfælde vælges drivakslen afhængigt af motorophænget, hvilket også påvirker bilens køreegenskaber markant. Nogle kombinationer af montering af motoren og den drevne aksel er ubrugelige (f.eks. bagmotor med forakseldrev).

Drivakslen giver bilen specifikke køreegenskaber. For to-akslede biler er der følgende muligheder for akseldrift:

  1. Forakseltræk

  2. Bagakseltræk

  3. Firehjulstræk (4x4, AWD)

1. Forakseldrev

Bilens kørsel sikres kun af forhjulene, som samtidig også ændrer bilens retning. Denne type drev bruges udelukkende, når bilens motor er placeret foran.

2. Bagakseldrev

Baghjulene sørger for bilens fremdrift, mens forhjulene bruges til at ændre bilens retning. Denne type drev bruges med både frontmonterede og midterste motorer.

3. Firehjulstræk

Alle bilens hjul driver bilen, og dette firehjulstræk kan være permanent (normalt AWD) eller omskifteligt (normalt omtalt som 4x4, men kan variere) .

Hvis firehjulstrækket kan skiftes, er det muligt at skifte bilens drev til enten forhjulstræk eller baghjulstræk, afhængigt af en specifik bil.

Kombinationen af motorophæng med akseltræk påvirker bilens køreegenskaber markant, mens forskellige konfigurationer har ulemper.

Hvad er understyring?

Vej i bjergene

Understyring er et fænomen, der opstår, når man kører gennem et hjørne med høj hastighed, eller når vejens adhæsionsforhold er forringet. Når der opstår understyring, har bilen en tendens til at fortsætte med at køre i den oprindelige retning og flyve ud af den udvendige kant af hjørnet, hvilket betyder, at bilen ikke drejer nok.

Understyring forekommer normalt i forhjulstrukne biler, men det kan også forekomme i baghjulstrukne køretøjer. Årsagen til understyring er tab af vejgreb på hjulene på bilens drivaksel.

Hvad er overstyring?

Drivende på banen

Overstyring er et fænomen, der ligesom understyring opstår, når man kører rundt om et hjørne med høj hastighed, eller når vejens adhæsionsforhold er blevet forringet.

Dette er tilfældet, når den forreste del af bilen villigt drejer ind i et hjørne, men den bagerste del fortsætter i den oprindelige retning. Dette får bilen til at spinde i den modsatte retning eller ukontrollerbar rotation, hvilket gør en uønsket U-vending.

Navnet på dette fænomen er således afledt af, at køretøjet drejer for meget under overstyring. Som regel optræder overstyring i biler med baghjulstræk, men køretøjer med forakseltræk er ingen undtagelse.

Men i tilfælde af et køretøj med forhjulstræk er det ret kompliceret at opnå overstyring. Den direkte årsag til overstyring af bilen er tabet af vejgreb på hjulene på bagakslen.

Konklusion

Firehjulstræk forsøger at eliminere de fleste af ulemperne ved for- eller baghjulstræk, men det kræver flere komponenter, som markant øger vægten, men også prisen af bilen.