Overstyring: Hvordan håndterer man en overstyringsudskridning?

Drivende på banen
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Overstyring er et fænomen, der opstår, når man kører bil og passerer sving med mindre kurver ved højere hastigheder eller under ugunstige vejforhold.

Navnet på dette fænomen er afledt af det faktum, at bilen, eller kun dens bagaksel, drejer for meget under overstyring.

Indhold

Hvilke biler lider af overstyring?

Overstyring forekommer naturligvis i tilfælde af frontmotor og baghjulstrukne biler. Dette er dog ikke altid tilfældet. Faktisk kan overstyring også forekomme på køretøjer med forhjulstræk og frontmonterede motorer.

Det er dog kompliceret og især farligt at opnå en overstyringsudskridning på sådan en bil, fordi denne udskridning ikke kan kontrolleres. Det skyldes, at forhjulene er drevne i stedet for baghjulene.

Hvordan kommer overstyringen af bilen til udtryk?

Overstyring

Under overstyring har de forreste dæk mere vejgreb end de bagerste. Dette får bilen til at snurre i den modsatte retning eller ude af kontrol, hvilket gør en uønsket U-vending. Det kan ske, især når du kører rundt om et hjørne med høj hastighed eller pludselig skifter retning.

Årsager til overstyring

Årsagen til bilens overstyringsadfærd er tab af vejgreb på hjulene på bagakslen. Der kan dog være flere årsager til, at bagakslen mister grebet, og de adskiller sig væsentligt fra ved drivlinjelayout og dermed fra dens drivaksel og motorplacering.

I tilfælde af et drivlinjelayout med baghjulstræk og en bagmonteret motor, skyldes overstyring normalt for meget acceleration af bagakslen kombineret med sidekræfter. En motor bag bagakslen fungerer som et pendul på grund af sin store vægt, når man kører rundt om et hjørne.

Til gengæld har biler med baghjulstræk og frontmonterede motorer bagaksler, der slet ikke er belastet. Den lette bagaksel skubber dermed den tungere foraksel og den tunge resten af bilen foran sig.

BMW drift

Dette kan få hjulene på den drevne aksel til at glide under stor acceleration eller en pludselig ændring af retning, ledsaget af køretøjets tunge vægt. Bagakslens afvigelse fra kursen er forårsaget af de inertikræfter, der virker på bilens bageste del.

Overstyring kan dog også forekomme på et køretøj med forhjulstræk og frontmonteret motor. En sådan udskridning kan opstå under en manøvre, der skulle eliminere en understyringsudskridning, eller i tilfælde af kørsel gennem et hjørne med håndbremsen aktiveret.

Det er dog meget farligt at få overstyringsudskridning på et køretøj uden en drevet bagaksel, fordi der ikke er nogen måde at kontrollere det på.

Hvordan opstår en overstyringsudskridning?

Under en overstyring drejer den forreste del af bilen villigt ind i et hjørne, men den bagerste del fortsætter i den oprindelige retning. Dette får bilen til at snurre i den modsatte retning eller ude af kontrol, hvilket gør en uønsket U-vending. Navnet på dette fænomen er således afledt af, at køretøjet drejer for meget under overstyring.

I modsætning til en understyringsudskridning, hvor køretøjet fortsætter i en lige linje, begynder køretøjet at dreje rundt om sin egen akse ved en overstyringsudskridning. Med solid rotation og understyring kan køretøjet flyve af vejen på yderkanten af kurven.

Som en tommelfingerregel forekommer overstyring mest i baghjulstrukne biler, men forhjulstrukne køretøjer er ingen undtagelse. I tilfælde af et køretøj med forhjulstræk er det ret kompliceret og farligt at opnå en overstyringsudskridning.

Hvordan håndterer man en overstyringsudskridning?

At mestre et overstyringsudskridning er ikke så let som at mestre et understyrings-udskridning. Det kræver en del erfaring og omhyggeligt arbejde med rattet og gaspedalen.

Hvis køretøjet får en overstyringsudskridning, er det nødvendigt at dreje rattet skarpt til den modsatte side af svinget. Det betyder, at du peger forhjulene på din bil ud af hjørnet. På denne måde er det muligt at eliminere ændringen af køretøjets akse, hvilket vil tillade bilen at fortsætte på sin oprindelige bane, men kun sidelæns.

Efterfølgende er det, afhængigt af situationen, muligt at korrigere bagakslens glidning ved at trykke på eller slippe gaspedalen. Tilføjelse af et gashåndtag kan lede bagenden af køretøjet, når du skrider i et hjørne med stor radius, men at tage gashåndtaget af vil hjælpe dig med at få greb, når du skrider i hjørner med lille radius.

Antag dog, at reaktionen på overstyringsslipningen er uforholdsmæssig. I så fald kan køretøjet øjeblikkeligt opleve endnu et overstyringsudskridning, hvilket kaster den bagerste del af køretøjet til den modsatte side efter at have fået trækkraft og drejet for meget til vejens akse. Vi anbefaler ikke at gøre noget af ovenstående, medmindre du er erfaren nok og som altid på egen risiko.

Fare for overstyringsudskridning

Faren for en overstyringsudskridning ligger i kompleksiteten af dens styring. Dette skyldes, at det normalt ikke altid løser situationen at trykke eller slippe gaspedalen. Det er nødvendigt at trykke/slip gaspedalen forsigtigt og dreje bilens rat i det rigtige øjeblik for at overvinde overstyringsudskridningen.

Men antag, at et køretøj, der ikke køres af bagakslen, får en overstyringsudskridning. I så fald er det praktisk talt umuligt at klare en sådan udskridning, fordi føreren ikke har nogen mulighed for at påvirke bagakslens vedhæftningsevne.

En sidste myte

Der er utallige automotive myter blandt bilister. Der er også en udbredt myte, der passer meget godt til dette emne. Ifølge nogle bilentusiaster kan en bil med forhjulstræk kun få et understyringsudskridning, og en bil med baghjulstræk kan kun få et overstyringsudskridning.

Ovenstående erklæring er kun gyldig ved kørsel rundt om et hjørne i tilfælde af stor acceleration. Under normale forhold kan en bil med enhver drivlinje opleve enhver form for udskridning, enten under- eller overstyring.