Mager blanding: Hvilken effekt har det på motoren?

Combustion of the mixture in the cylinder head
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

En mager blanding er en blanding, der indeholder mere luft end nødvendigt for fuldstændig forbrænding af brændstoffet.

Derfor er koefficienten for overskydende luft i denne blanding λ > 1. Det betyder, at mindre brændstof når cylindrene, end der kan forbrændes.

Indhold

Hvornår opstår mager forbrænding?

Det lavest mulige motorforbrug opnås i tilstanden mager blandingsforbrænding. Ydeevne er ikke en interessant parameter ved lav motorbelastning, og brændstofforbruget bliver en prioritet.

I et sådant tilfælde er indstilling af en let mager blanding (λ > 1), for at opnå de største brændstofbesparelser, valget for denne motortilstand.

Den negative virkning af en mager blanding på motoren

Ved afbrænding af en mager blanding er der risiko for manglende intern afkøling. Dette kan føre til en termisk overbelastning af motorkomponenter såsom stempler, ventiler og tændrør. Højere lokale temperaturer i forbrændingsrummet øger dog også markant risikoen for, at motoren banker.

Derudover skal man vide, at en mager blanding brænder længere end en normal blanding, hvilket forårsager samme fænomen som forsinket antændelse. Ved afbrænding af en mager blanding kan blandingen udtømmes gennem udstødningsventilen, mens blandingen brænder.

Sker dette, fører det til udstødningsfyring, som på sigt skader motoren, udstødningskomponenterne og i tilfælde af turboladede motorer selve turboladeren.

Hvad fører til mager forbrænding?

Afbrænding af en mager blanding kan for eksempel være forårsaget af fejlfunktion i brændstofpumpen, et tilstoppet brændstoffilter, en defekt massestrømssensor eller utætheder i indsugningsrøret.

Det skal dog ikke glemmes, at dieselmotoren normalt fungerer (så længe alt fungerer som det skal) med en mager blanding, selv under tung belastning eller fuld kraft. Det er, når koefficienten for overskydende luft kun er tæt på sammensætningen af den støkiometriske blanding. Blandingen er mager, har en større andel af luft, end der ville tilhøre en vis mængde brændstof, og koefficienten for overskydende luft er λ > 1.

Dieselmotoren sprøjter brændstof ind i cylinderen under kompressionsfasen, og efter brændstofindsprøjtning begynder forbrændingsfasen samtidig. En større andel brændstof i blandingen ville ikke nå at blande sig godt med luften, hvilket ville føre til overdreven motorrøg.