MIVEC: Variabel ventiltiming og ventilløft

MIVEC
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control System) er en betegnelse for motorerne fra bilfirmaet Mitsubishi, udstyret med et system med variabel ventiltiming og ventilløft.

Dette ventilkontrolsystem bruges til at forbedre motorens volumetriske effektivitet og derved øge motorydelsen og reducere brændstofforbruget og mængden af ​​producerede emissioner.

Indhold

Hvad betyder MIVEC?

Forkortelsen MIVEC er handelsnavnet for variabel ventiltiming og ventilløftteknologi udviklet af bilfirmaet Mitsubishi. Ikke kun gnist, men også dieselmotorer af mærket Mitsubishi er udstyret med denne teknologi.

Selvom MIVEC-systemet blev designet til at øge motorens ydeevne, blev det efterfølgende redesignet for at forbedre økonomien og emissionerne.

Historien om MIVEC-systemet i en nøddeskal

MIVEC blev først introduceret i 1992 i 4G92-motoren med en volumen på 1597 cm3. Det var en naturligt aspireret motor, udstyret med en DOHC-fordeling og 16 ventiler, brugt i Mitsubishi Mirage- og Mitsubishi Lancer-modellerne. Denne motor opnåede en respektabel effekt på 107 kW ved 7.000 rpm for den tid, hovedsagelig på grund af det førnævnte system.

En meget større revolution kom dog i 2010, da Mitsubishi blev den første til at installere dieselmotorer med variabel ventiltiming og ventilløft i masseproducerede personbiler.

Det var en 1,8 DI-D MIVEC-motor, som bød på en effekt på 110 kW og et drejningsmoment på 300 Nm. Denne motor var udstyret med variabel ventiltiming og løft, direkte brændstofindsprøjtning ved hjælp af common-rail-systemet og havde en aluminiumsblok og plastikcylinderdæksel. Den havde også et lavt kompressionsforhold (14,9:1) for en dieselmotor.

I de første år af udviklingen af ​​MIVEC-teknologien udviklede Mitsubishi også en anden variant af dette system kaldet MIVEC-MD. Disse teknologier er næsten identiske, men forskellen er, at MIVEC-MD kan lukke indsugnings- og udstødningsventilerne på to cylindre under en let motorbelastning, hvilket reducerer brændstofforbruget med 10 til 20%. Denne type teknologi blev afbrudt i 1996.

Hvordan virker MIVEC-teknologien?

Som du sikkert allerede ved, optimerer det variable ventiltidssystem motorparametrene, hvilket fører til en stigning i motorydelsen, en reduktion i brændstofforbruget og mængden af ​​producerede emissioner. Nogle systemer er dog kun designet til at ændre ventiltimingen, ikke det tidspunkt, hvor ventilerne er åbne.

MIVEC-systemet styrer dog timingen og ventilløftet og ændrer derved ventilåbningstiden og længden af ​​ventilåbningstiden. Den grundlæggende funktion af dette system er at ændre knastprofilen, som tilpasser motorydelsen til førerens krav.

Således ændrer MIVEC dynamisk knastprofilerne under forskellige motortilstande. En knast med lavt løft styrer tilstandene med lav belastning og høj hastighed, og en knast med højere løft styrer tilstandene for tung belastning og høj hastighed.

Derfor fungerer denne teknologi på et lignende princip, som hvis du erstattede klassiske knast med skarpe knast. Når man udskifter standardknaster med skarpe knastskiver, kan man kun opnå en stigning i én parameter, nemlig enten den endelige motoreffekt eller drejningsmomentstigning, men ikke begge disse parametre samtidigt.

Da MIVEC kan ændre knastprofilen dynamisk, er det muligt, udover begge disse parametre, at opnå en reduktion i brændstofforbrug og emissioner på samme tid.

Se en kort videodemonstration af, hvordan dette system fungerer: