Modifikation af cylinderhoved: Hvordan øger det motorens ydeevne?

Cylinder hoved
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Ændring af topstykket er en populær, men teknisk krævende måde at øge motorydelsen. Så i denne artikel vil vi se på de mulige ændringer af cylinderhovedet og dets tilbehør.

Denne artikel er kun informativ om potentielle justeringer af cylinderhovedet og dets tilbehør og tjener ikke som en vejledning.

Indhold

Justering af topstykket og dets tilbehør:

  • reduktion af topstykket
  • reduktion af topstykkets pakning
  • forstørrelse og polering af indsugnings- og udstødningskanalerne i topstykket
  • forstørrelse af ventilsæderne
  • ændring af ventilerne

Sænkning af topstykke og cylinderhovedpakning:

En måde at øge motorkraften på er at øge trykket i cylinderen ved at øge kompressionsforholdet. Kompressionsforholdet kan øges på flere måder, for eksempel:

  • ved at sænke topstykket
  • ved at reducere pakningen under topstykket
  • ved at sænke motorblokken
  • ved at ændre stemplernes højde eller ved at udskifte stemplerne
  • ved at udskifte plejlstængerne med længere plejlstænger

Vi vil kun være interesserede i de to første muligheder. Den mere økonomiske af disse metoder, hvorved det er muligt at øge kompressionsforholdet, er at reducere cylinderhovedpakningen eller erstatte den med en lavere pakning.

En lavere cylinderhovedpakning vil ikke øge ydelsen, fordi reduktionen kun kan beregnes i nogle få tiendedele af en millimeter. Det er dog en mindre krævende og skånsom måde end at sænke selve topstykket.

Sænkning af topstykket er en meget mere effektiv, men vanskeligere måde. Hvis du ikke har de nødvendige værktøjer og tilstrækkelig viden, råder jeg dig til at overlade denne tilpasning til eksperterne.

Med denne modifikation er der risiko for, at ventilerne mødes med stemplerne, hvis hovedet sænkes for meget, hvilket ville være dyrt. Sænkning af hovedet sker heller ikke med filer eller andre lignende værktøjer, som mange garage gør-det-selv-folk på foraene tror.

Topstykket skal sænkes jævnt. Ladningen reduceres med cirka 1 til 2 millimeter afhængig af motortype. I de fleste tilfælde er 2 millimeter dog grænsen, når der allerede er risiko for kollision mellem ventiler og stempler.

Efter en sådan modifikation er stigningen i ydeevne allerede mærkbar; motoren har mere drejningsmoment og går nemmere op.

Cylinder hoved

Forstørrelse og polering af cylinderhovedets indsugnings- og udstødningskanaler:

Hvis du nogensinde har haft chancen for at se et adskilt topstykke, har du helt sikkert lagt mærke til, at overfladen af ​​indsugnings- og udstødningskanalerne er ru og upræcist formet. Alt dette medfører store pumpetab, når cylinderens indhold suges ind og blæses ud.

Så for at reducere disse tab er vi nødt til at polere kanalerne, ændre deres form og øge deres diameter. Diameteren af ​​cylinderhovedets indsugnings- og udstødningskanaler kan kun øges med nogle få små millimeter, hvilket ikke vil bringe næsten noget. Selvom det sammen med andre ændringer hjælper.

En anden fordel ved en sådan ændring af topstykket er, som allerede nævnt, reduktionen af ​​pumpetab, hvilket øger motorens volumen (påfyldnings)effektivitet.

Motorens volumetriske effektivitet:

Motorens volumetriske effektivitet er forholdet mellem mængden af ​​blanding, der suges ind i cylinderen, og den teoretiske mængde af blanding, der suges ind i cylinderen uden tab. Volumenvirkningsgraden af ​​den naturligt indsugede motor varierer i gennemsnit fra 50 % til 90 %.

Samtidig når den ved visse omdrejninger et maksimum, og med en yderligere stigning eller reduktion af omdrejninger falder motorens påfyldningseffektivitet.

Motoren opnår det maksimale drejningsmoment ved hastigheden med maksimal volumetrisk effektivitet, og området af ideelle motorhastigheder er også placeret i dette område. Justering af cylinderhovedets indsugnings- og udstødningskanaler sker ved hjælp af en elektronisk kværn eller en teknisk fræser.

Ændrede indsugnings- og udstødningskanaler i topstykket og indsugningsmanifolden øger således mængden af ​​blanding, der leveres til og ud af cylindrene, og øger derved effekten og momentværdien.

Forstørrelse af ventilsæder og modifikation af ventiler:

Ved at forstørre ventilsæderne og justere ventilerne opnås en reduktion i pumpetab og en forøgelse af motorens påfyldningseffektivitet. Ved udvidelse af ventilsædernes diameter gælder samme princip og arbejdsprocedure som ved udvidelse af cylinderhovedets indsugnings- og udstødningskanaler.

Justering af ventilerne består i at polere ventilstammen og hovedet og runde kanterne af ventilpladen. Ventiler afrundes på en drejebænk eller slibemaskine.

Det ville forhåbentlig være informativt for i dag. I næste artikel vil vi se på, hvordan og med hvad det er muligt at øge motorens volumen.