Tilstoppet EGR-ventil: Symptomer og hvordan man løser det

Tilstoppet EGR-ventil
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Hvilke symptomer har en tilstoppet EGR-ventil, og hvordan kan du løse dette problem? Dette spørgsmål dukker oftere op på forskellige bilfora, og vi har besluttet at gøre det klart.

Denne artikel vil fokusere på symptomerne på en tilstoppet EGR-ventil og hvordan man kan eliminere dette problem. Før vi gør det, lad os kort afklare, hvad EGR-ventilen er, og hvad den er til.

Indhold

Hvad er en EGR-ventil?

EGR-forkortelsen står for Exhaust Gas Recirulation og skal reducere antallet af drivhusgasemissioner fra udstødningen.

Som navnet antyder, er EGR-ventilens opgave at sende en del af udstødningsgasserne tilbage til motorens forbrændingskammer.

Hvad er EGR-ventilen til?

EGR-ventilen åbner og lukker forbindelsen mellem indsugnings- og udstødningsrør. Når ventilen åbnes, kommer en vis mængde udstødningsgas ind i indsugningsmanifolden og blandes med den nyligt ankomne brændstofblanding ind i cylinderen. Enkelt sagt går en del af udstødningsgassen gennem forbrændingsprocessen to gange.

Blanding af udstødningsgasserne med brændstofblandingen vil medføre, at andelen af ilt i forbrændingskammeret bliver lavere. Selvom dette er uønsket med hensyn til ydeevne, vil det forårsage et fald i forbrændingstemperaturen, hvilket fører til en lavere dannelse af nitrogenoxider.

Høje temperaturer og overskydende luft øger produktionen af nitrogenoxider i udstødningsgasser. En bivirkning ved at bruge EGR er hurtigere motoropvarmning.

Hvordan opstår EGR-ventil tilstopning?

EGR-ventilens funktion er at reducere mængden af ilt i forbrændingskammeret, hvilket også skaber problemet med ujævn blanding, hvilket resulterer i øget dannelse af antallet af faste partikler.

Dette problem forsøges elimineret af partikelfilteret, som kun fungerer med EGR-ventilens enkeltkredssystem ud fra de gasser, der kommer ud af køretøjet. Med dette system opsamles og recirkuleres udstødningsgasserne, før de passerer gennem katalysatoren og partikelfilteret.

Med et to-kredsløbssystem opsamles udstødningsgasserne efter passage gennem partikelfilteret, hvilket betyder, at de er befriet for sod. Udstødningsgasserne er derfor renere. Dermed reduceres motorens slitage og indsugningsrørets tilstopning med carbon betydeligt. Selv dette forhindrer dog ikke fuldstændig dannelsen af faste partikler.

Faste partikler findes også inde i motoren, enten i form af partikler, der kommer ind i oliepåfyldningen eller i form af partikler, der gradvist aflejres på indsugningsmanifoldens vægge. Aflejringer på væggene i indsugningsmanifolden skabes som en kombination af oliedampe, der naturligt findes i motoren, og faste partikler fra udstødningsgasser.

Den øgede dannelse af disse aflejringer opstår primært, når du bruger bilen til korte ture under optimale driftstemperaturer, men også ved kørsel med meget lave motoromdrejninger.

Hvordan kan man se, om EGR-ventilen er tilstoppet?

Så hvordan forhindrer man en tilstoppet EGR-ventil? Vedligeholdelse af EGR-ventil er hovedsageligt baseret på rengøring og fjernelse af kulstofaflejringer.

Hvordan løser man problemet med en tilstoppet EGR-ventil?

Hvis dit køretøj allerede er blevet ramt af et af de ovennævnte problemer, har du følgende to muligheder at vælge imellem:

  1. Udskiftning af EGR-ventilen
  2. Rengøring af EGR-ventilen

1. Udskiftning af EGR-ventilen

Når du udskifter en gammel, tilstoppet eller defekt EGR med en ny, skal du forvente højere reparationsomkostninger. Denne mulighed er ikke den billigste, så hvis EGR-ventilen kan renses, bør du vælge denne mulighed.

2. Rengøring af EGR-ventilen

EGR valve cleaning

Rengøring af EGR-ventilen består i at skille hele komponenten ad, som placeres i en ultralydsrenser. Den renser alt snavs og aflejringer fra det ved hjælp af en speciel væske.

En sådan rengøring er meget skånsom for komponenten, da der ikke er nogen mekanisk belastning på materialerne under den, og derfor ingen skader på EGR-ventilen.

Du kan dog også selv rense ventilen derhjemme. Du behøver kun få specielle rengøringsmidler til at nedbryde og fjerne kulstofaflejringer. Du må under ingen omstændigheder rengøre ventilen med en stålbørste, kniv eller skruetrækker, da du kan beskadige ventilen mekanisk.

En kort videodemonstration af EGR-ventilens funktion: