Traction Control: Hvad skal du vide om det?

TCS - Traction Control System
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Traction control, forkortet TCS, er et elektronisk system, der muliggør en bedre overførsel af motorkraft til vejen.

Dette system tillader fuld motorkraft (fuld gas) uden at hjulet glider.

Indhold

Traction Control funktion

Traction control har en lignende funktion som ABS. Begge systemer skal sikre, at hjulene ikke glider, takket være hvilket trækkraften opretholdes. Traction control virker dog ikke ved bremsning som ABS. Tværtimod virker det under kørsel og acceleration.

For at forhindre hjulglidning bruger traktionskontrolsystemet dele af ABS. Ved at bremse individuelle hjul forhindrer ABS'en, at kraften overføres til et hjul, der ikke har trækkraft (udskridninger), som om det efterlignede funktionen af et elektronisk selvspærrende differentiale.

Derudover hjælper traction control også ved at reducere motorkraften, mere præcist ved at reducere brændstoftilførslen. Traction control kan således holde bilen i bevægelse, selv på en glat isglat overflade, og sikre, at dens hjul ikke glider.

Hvornår er Traction Control ubrugelig?

I de fleste tilfælde er traction control en praktisk funktion, men der er visse tilfælde, hvor det er kontraproduktivt. Hvis føreren forsøger at starte bilen på sne, dybt mudder eller en isglat overflade, reagerer TCS-systemet ved at tage gassen af og bremse de skridende hjul, hvilket dog kan føre til, at bilen ikke kan bevæge sig fra sin placere.

ADVARSEL! Glem ikke at tænde for traktionskontrollen igen, når du har accelereret. På glatte, snedækkede eller isglatte overflader skal du absolut ikke slukke for traktionskontrollen, efter din bil er begyndt at bevæge sig!

Nyere traktionskontrolsystemer er dog også udstyret til sådanne tilfælde. Disse systemer hjælper hinanden ved hjælp af accelerations- og hældningssensorer, og takket være dette ved de, hvordan man korrekt vurderer situationen, når det er nødvendigt at lade hjulene glide lidt mere.

Bremser slides hurtigere

Skivebremser

Biler udstyret med et traction control-system lider af hyppigere bremseslid, især i tilfælde, hvor de ofte kører på glatte overflader. Det er på grund af reguleringen af kraften, der overføres til individuelle hjul ved hjælp af deres bremsning.

Dette er dog en ubetydelig pris for et system, der øger køretøjets sikkerhed og har været med til at forhindre mange ulykker under introduktionen.

Traction Control: Hvornår skal den slukkes?

Som allerede nævnt kan traction control virke kontraproduktivt, når du accelererer på dyb sne, mudder eller glatte overflader. Derudover er traction control relativt ubrugeligt på tørre veje, selvom det er på eget ansvar at slå traction control fra.

Ydermere er den mindre anvendelig i situationer som drifting, kørsel på et kredsløb osv., og føreren kan beslutte at slukke for traction control. Desværre finder du ikke muligheden for at slå traction control fra på nogle nyere modeller.

Hvornår er TCS aktiv, og hvornår er det inaktivt?

Køretøjer med traction control har en advarselslampe på instrumentbrættet, nogle gange delt med ESP advarselslampen, som signalerer systemets status. Efter at have drejet nøglen til den første position, lyser traktionskontrollampen et kort stykke tid og slukker derefter, hvilket signalerer, at funktionaliteten af dette system er ved at blive testet.

En konstant tændt ESP-advarselslampe (traction control) angiver, at traction control ikke fungerer. Et tændt EPC-advarselslys kan også indikere funktionsfejl i traction control.

Da traction control er klassificeret som en aktiv sikkerhedsfunktion, er de fleste nye moderne biler udstyret med det.

Traction Control Forkortelser

Traction control-systemet kan findes i de fleste almindelige moderne biler i dag. Men selvom alle traction control-systemer fungerer efter samme princip, er de ikke betegnet med den samme forkortelse.

Forskellige mærker henviser til traction control forskelligt. Det er derfor, du kan støde på etiketter som:

Se en kort videodemonstration af, hvordan traktionskontrolsystemet fungerer: