Hvordan kommer en beskadiget turbolader til udtryk?

Turbolader
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

I dag dominerer kompressormotorer blandt andre motorer under motorhjelmen på biler. Sammenlignet med de klassiske natursugemotorer er de mere kraftfulde og økonomiske, når de kører roligt. De har dog en stor ulempe.

Sammenlignet med ikke-superladede motorer er disse teknisk set mere komplekse, mindre pålidelige og dyrere at vedligeholde. Det er nødvendigt at behandle dem med omtanke og omhu.

Indhold

Der skal lægges særlig vægt på turboladeren, som ikke er udødelig som en bilmotor. Det er dyrt at reparere og endnu dyrere at udskifte.

Men hvordan kommer en beskadiget turbolader til udtryk? Vi vil besvare dette spørgsmål i de følgende 5 punkter.

1. Turbofløjte

En turbofløjte er et symptom, der indikerer, at der er noget galt med turboladeren. Antag faktisk, at turboladeren fløjter med stigende omdrejninger. I så fald kan problemet være skjult i slidte turboladerlejer, i en lækage mellem turboladeren og dens rør eller i beskadigelse af en af ​​dens turbiner.

Turbolader

Men under alle omstændigheder er turbofløjten normalt ikke normal, så du bør gå til værkstedet for at få et tjek eller eventuel reparation af dette problem.

2. Blå røg fra udstødningen

Blue smoke from the exhaust

Blå røg fra udstødningen betyder kun én ting: motorolie kommer ind i cylinderrummet. Jo mere motorolie trænger ind i cylindrene, jo mere ryger bilen.

Motorolie kan komme ind i cylinderrummet på flere måder, for eksempel gennem en beskadiget cylinderhovedpakning, slidte stempelringe, cylinderforinger, stempler, cylindre eller selve turboladeren.

Turboladeren smøres og køles med motorolie. Det kan trænge ind i turbineområdet og efterfølgende rejse ind i forbrændingskammeret. Resultatet er blå røg fra udstødningen og øget motorolieforbrug.

3. Øget olieforbrug

Påfyldning af motorolie

Dette problem kan kombineres med blå røg fra udstødningen. Hvis årsagen til det øgede olieforbrug er i turboladeren, kan skader på rørene, der forsyner turboladeren med motorolie og turbotætninger, eller skader på turbolader-lejerne være skylden.

Hvis olien kun trænger gennem turboladeren ind i motorens forbrændingskammer i en minimal mængde, er problemet ikke så alvorligt.

I tilfælde af en stor olielækage i cylinderrummet, skal du være forsigtig. Hvis du har en dieselmotor, kan det være skræmmende. Dette fænomen kaldes også løbsk diesel. Men hvad handler det om?

Som du måske allerede ved, er de roterende dele af turboladeren smurt med motorolie. I tilfælde af skader på tætningen vil turboladeren drive den sammen med luft direkte ind i cylindrene og derved øge motoromdrejningstallet og dermed også turboens omdrejningstal.

Dette resulterer i, at turboen hele tiden skubber mere luft og motorolie ind i cylindrene, indtil motoren ødelægges, brænder al olien eller sidder fast.

Kort sagt er det en funktionsfejl, hvor motoren begynder at forbruge sin motorolie ukontrolleret. Hvis en sådan fejl opstår, ender den normalt med ødelæggelse af motoren.

4. Overdreven turbo boost

Det kan genkendes på motorens intense reaktioner på at trykke på speederpedalen. Ligesom et turbo-ladetryk, der er for lavt, ikke er ønskeligt, gælder det samme for et turbo-ladetryk, der er for højt.

Dette for høje turbo-boosttryk kan kun skyldes en defekt regulator. Den skal udskiftes i tilfælde af funktionsfejl.

5. Tab af ydeevne

3D-model af en fungerende V8-motor. Stempler og andre mekaniske dele er i bevægelse.

Strømtabet kan have forskellige årsager, som naturligvis også omfatter en beskadiget turbolader. Den sædvanlige årsag er en turbinefejl, der tager sig af luftindtaget. I dette tilfælde kan turboladeren ikke bruge det maksimale ladetryk og vil dermed ikke levere fuld kraft til motoren.

Strømtab kan dog også indikere et problem med turboladeren med variabel geometri. Dette kan medføre, at knivene sidder fast på grund af sod, så turboladeren ikke kan udvikle et højere påfyldningstryk. I dette tilfælde er rengøring af mekanismen fra sod ofte nok.