Blå røg fra udstødningen: Hvilket problem indikerer det?

Blue smoke from the exhaust
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Blå røg fra udstødningen betyder kun én ting: Motorolie kommer ind i cylinderrummet. Jo mere motorolie trænger ind i cylindrene, jo mere ryger bilen.

Ud over den blå røg fra udstødningen er et medfølgende fænomen med olieindtrængning i cylindrene også et for stort motorolie-forbrug.

Indhold

Hvilke funktionsfejl er relateret til blå røg fra udstødningen?

Motorolie kan trænge ind i cylinderrummet på flere måder, for eksempel gennem beskadiget cylinderhovedpakning, slidte stempelringe, cylinderforinger eller slidte stempler eller selve cylindrene. Ved kompressormotorer kan blå røg fra udstødningen dog også pege på selve turboladeren.

Som andre motorkomponenter er turboladeren også smurt og afkølet med motorolie. Hvis turboladeren har slidte lejer eller en beskadiget tætning, sprøjter den trykluft og motorolie ind i cylindrene.

Alle disse problemer, bortset fra en slidt turbolader, kommer til udtryk på samme måde, nemlig tab af kompression. Det skal tilføjes, at ikke alle de nævnte problemer opstår på alle cylindre samtidigt, så det er meget nemt at fastslå en defekt cylinder ved at inspicere og sammenligne tændrørene eller ved at måle kompressionen i en cylinder og sammenligne den med andre cylindre.

En slidt turbolader kan opdages ved at inspicere luftfilteret. Hvis der er sorte oliepletter på luftfilteret, er det næsten sikkert, at turboladeren lækker motorolie ind i cylinderrummet.

Løsning af problemer relateret til blå røg

Selvom det er relativt nemt at identificere problemet med motorolie, der trænger ind i cylinderrummet, er det ikke så let at løse det. Ethvert af disse problemer, undtagen dem, der er relateret til turboladeren, kræver et motoreftersyn og derfor en reparation, som du vil bruge mange penge på.

Hvis det er en gammel bil med ringe værdi, kan du efterfylde motorolie jævnligt og køre videre, indtil du kan. Årsagen er enkel: motoreftersyn kan overstige prisen på hele bilen. Ved en slidt turbolader er situationen noget bedre.

I et sådant tilfælde skal turboladeren dog efterses eller udskiftes med en ny, hvilket heller ikke er den billigste reparation.

Konklusion

Det er i hvert fald lige meget om det er en slidt turbolader eller slid i cylinderområdet. Blå røg fra udstødningen signalerer et alvorligt problem, der kan genere dig og din pengepung, og det er nødvendigt at løse det så hurtigt som muligt.