For højt motorolieforbrug: Hvad er problemet?

Viečko od olejovej nádrže
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

For højt motorolieforbrug er et problem, der hovedsageligt plager ældre køretøjer og brugte køretøjer med højere kilometertal. Motorolie-forbruget i almindelighed bliver ofte misforstået, og nogle mennesker tror måske, at deres bil bruger for meget olie, når problemet er et andet sted.

Det er derfor, vi besluttede at udarbejde en artikel, hvor vi vil forklare, hvad der kan betragtes som overdreven motorolieforbrug, hvad der forårsager det, og hvordan man løser dette problem.

Indhold

Hvad er for stort motorolieforbrug?

Motorolie

For det første er det nødvendigt at indse, at hver enkelt forbrændingsmotor har et vist motorolie-forbrug, selvom der ikke er nogen funktionsfejl eller beskadigede dele, der ville forårsage lækager.

Motorproducenten angiver motorolieforbruget, men det spænder fra 0,3 liter til 1 liter (op til 1/4 gallon) pr. udskiftningsinterval for almindelige biler. Kørestilen har dog en væsentlig indflydelse på det normale motorolieforbrug.

Omdrejningstæller

Hvis du kører din bil for ofte ind i den røde omdrejningszone, kan det normale motorolieforbrug være lidt højere end angivet af producenten. Dette normale forbrug af motorolie opstår, når olien kommer ind i forbrændingskammeret.

Hvad forårsager for højt motorolieforbrug?

Den mest almindelige årsag til for stort motorolieforbrug er dens indtrængning og efterfølgende forbrænding i kammeret. Der kan være flere årsager til, at motorolie brænder, for eksempel en turbolader, der har slidte lejer eller en beskadiget tætning. En anden årsag kan være slidte stempelringe, cylindre, cylinderforinger eller slidte stempler.

Alle disse problemer, bortset fra den slidte turbolader, kommer til udtryk på samme måde, nemlig tab af kompression. Det skal dog ikke glemmes, at ikke alle de nævnte problemer vil opstå på alle cylindre på samme tid.

Det er relativt nemt at fastslå en defekt cylinder ved at sammenligne tændrørene eller ved at måle kompressionen i hver cylinder og sammenligne den med hinanden - kompressionen bør være den samme i alle cylindere. Den blå røg fra udstødningen kan dog gøre dig opmærksom på, at motorolie brænder.

En slidt turbolader kan opdages på en meget enkel måde, nemlig ved at efterse luftfilteret. Hvis der er sorte oliepletter på luftfilteret, er det næsten sikkert, at turboladeren slipper motorolie ind i cylinderrummet.

Men tab af motorolie kan ikke kun være forårsaget af en slidt motorkomponent, men også af motorolielækage gennem forskellige tætninger eller af førerens klodshed, for eksempel, når han punkterer motoroliebeholderen.

Olie advarselslampe

I mere moderne motorer, når der er mangel på motorolie, lyser olieniveauindikatoren, som grafisk viser mængden af motorolie på skalaen, hver gang nøglen drejes til anden position.

Desværre har nogle gamle motorer ingen advarselslampe for at advare dig om mangel på motorolie, så du skal kun tjekke olien regelmæssigt.

Hvordan løser man for stort motorolieforbrug?

Det er relativt nemt at identificere et problem med for stort motorolieforbrug, men at løse det er ikke så let. Hvis motorolien lækker, løses dette problem ved at genlukke motoren eller udskifte en defekt hovedpakning.

Turbolader model

Hvis en slidt turbolader giver et for stort brændstofforbrug, skal turboladeren efterses eller udskiftes med en ny, hvilket ikke er det billigste.

Den dyreste reparation venter på dig, hvis motorolien kommer ind i forbrændingskammeret gennem slidte stempelringe, cylindre, cylinderforinger eller stempler.

Ethvert af disse problemer betyder normalt et eftersyn af motoren og derfor en reparation, som du vil bruge mange penge på. Men hvis det er en gammel bil, hvis værdi er minimal, anbefales det kun at efterfylde motorolie, fordi eftersynet af motoren kan overstige prisen på hele bilen.