Motorbetegnelser: TDI, MPi, TSI, HTP, kender du dem alle?

Engine
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

I bilverdenen støder vi på utallige forkortelser, herunder motorbetegnelser. Fabrikanten bestemmer disse motorbetegnelser, men hvem skal kende antallet af forskellige bogstaver og deres kombinationer?

Af denne grund har vi besluttet at udarbejde denne omfattende liste til dig, hvori vi vil belyse almindelige motorbetegnelser og deres betydning.

Indhold

CDi

CDi (Common-rail dieselinjection) refererer til dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning. Disse motorer er udstyret med et Common-rail-system (et fælles brændstofrør for alle cylindre). Mercedes og Chrysler bruger CDi-motorer.

CDTi

CDTi (Common-rail diesel turbo indsprøjtning) refererer til turboladede dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning. De er udstyret med Common-rail-systemet (et fælles brændstofrør til alle cylindre) og bruges af Opel-mærket.

CRD

CRD (Common rail diesel) refererer til dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning. Motorer med denne betegnelse bruges af de amerikanske bilproducenter Chrysler, Dodge og Jeep.

CRDi

CRDi (Common rail dieselinjection) refererer til dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning. Den eneste forskel fra CRD er, at denne betegnelse bruges af koreanske bilfirmaer som Hyundai eller Kia og japanske Mitsubishi.

CVVT

CVVT (Continuously variable valve timing) refererer til motorer med kontinuerlig variabel ventiltiming, takket være hvilken de opnår højere ydeevne og lavere forbrug. Kia, Hyundai og Volvo bruger denne betegnelse.

DCi

DCi (Diesel Common-rail-indsprøjtning) refererer til dieselmotorer med Common-rail-teknologi, dvs. direkte brændstofindsprøjtning og et fælles brændstofrør. Renault og Nissan bruger denne betegnelse.

DDiS

DDiS (Direct Diesel Injection System) refererer til en turboladet dieselmotor med et Suzuki common rail-system.

DiDT

DiDT (Direct Injection Turbo Diesel) refererer til en turboladet dieselmotor med et common rail-system.

DTI

DTI (Direct Turbo Injection) står for turboladet dieselmotor med direkte indsprøjtning.

FSI

FSI (Fuel Stratified Injection) refererer til benzinmotoren med en direkte brændstofindsprøjtning af VW-koncernen.

GDi

GDi (Gasoline Direct Injection) refererer til benzinmotorer med direkte benzinindsprøjtning. Denne betegnelse bruges af bilselskaberne Mitsubishi, Kia og Hyundai.

Motorer med direkte brændstofindsprøjtning kan brænde brændstof meget mere effektivt. Således er de mere kraftfulde, og deres forbrug er lavere.

HDI

HDI (Højtryks direkte indsprøjtning) refererer til en motor med direkte højtryksindsprøjtning. Disse motorer kan udstyres med OverBoost-funktionen (den øger effekten i kort tid efter at have trykket på pedalen).

HDi-motorer er udstyret med en turbolader og produceret af PSA Group ved hjælp af Common Rail-teknologi. De er specifikke for deres veludviklede gangart.

HTP

HTP (High torque performance) refererer også til en motor med højt drejningsmoment. Tre-cylindrede motorer af mærkerne Škoda, Seat og Volkswagen er betegnet med forkortelsen HTP.

Motoren blev skabt ved at fjerne en cylinder fra en 1,6 16V 77kW motor og begyndte produktionen i 2002. Denne motor er dog blevet udsat for latterliggørelse gennem årene og har fået mange øgenavne.

i-VTEC

i-VTEC-teknologien er det højeste udviklingsniveau af Hondas variable ventiltiming og løft. Det er faktisk en klassisk VTEC kombineret med VTC (Variable Timing Control) teknologi. VTC er en mekanisme, der giver dig mulighed for at ændre positionen (rotationen) af knastakslen jævnt.

Honda bruger kun dette system på indsugningsknastakslen. VTC er aktiv hele tiden ved alle hastigheder. Med i-VTEC-systemet er det muligt at dreje knastakslen med op til 50 grader.

JTD

JTD (Jet Turbo Diesel) refererer til en common rail turboladet dieselmotor, der bruges af Fiat, Alfa Romeo og Lancia. Den første generation af common-rail dieselmotorer fra Fiat under betegnelsen JTD var også kendt under initialerne "uniJet" Turbo Diesel.

JTDM

JTDM, med andre ord Jet Turbo Diesel Modified (Multijet), er en betegnelse for motorer med Common-rail-teknologi og dermed direkte brændstofindsprøjtning. Fiat var den første, der kom med dette system i 1997 til Alfa Romeo-motorer, efterfulgt af Mercedes-Benz. Multijet er meget brugt af Fiat, Alfa Romeo og Lancia, men også af Chrysler, Jeep og Maserati.

MIVEC

MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve Timing Electronic Control system) er en betegnelse for Mitsubishi bilfirmaets motorer, udstyret med en variabel ventiltiming og et ventilløftsystem.

Dette ventilkontrolsystem bruges til at forbedre motorens volumetriske effektivitet og derved øge motoreffekten og reducere brændstofforbruget og antallet af producerede emissioner.

MZ-CD

MZ-CD - (Mazda – Common rail Diesel) refererer til Mazda turboladet dieselmotor med Common rail-system.

MPi

MPi-forkortelsen angiver motorer udstyret med multi-point brændstofindsprøjtning (Multi Point Injection). Ved denne type indsprøjtning sprøjtes brændstof ind foran indsugningsventilen ved hjælp af indsprøjtningsventiler, der er tildelt individuelle cylindre.

Det betyder, at der er tildelt én indsprøjtningsventil til hver cylinder, som leverer det nødvendige brændstof til den pågældende cylinder.

SDI

SDI (Suction diesel injection) refererer til dieselmotorer med atmosfærisk fyldning og direkte brændstofindsprøjtning produceret af Volkswagen Group. Da disse motorer ikke er turboladede, giver de mindre effekt sammenlignet med turboladede motorer med samme slagvolumen.

SDI-motorer blev produceret som in-line fire-cylindrede eller fem-cylindrede motorer. Fordi de er strukturelt enklere end turboladede motorer, er de også mere pålidelige, mens forbruget forbliver uændret.

SPi

SPi-forkortelsen angiver motorer udstyret med enkeltpunkts brændstofindsprøjtning. Enkeltpunktsindsprøjtningen er en type indirekte brændstofindsprøjtning, hvor brændstof indsprøjtes gennem en enkelt indsprøjtningsventil ind i et fælles indsugningsmanifoldkammer opstrøms for gasspjældet.

Efter at brændstoffet er sprøjtet ind i indsugningsmanifoldkammeret, blandes det med den strømmende luft og passerer gennem gasspjældet. Bag gashåndtaget er indsugningsrøret opdelt i separate kamre, ved hjælp af hvilke blandingen af brændstof og luft føres til motorens individuelle cylindre.

TDI

TDI (Turbocharged Direct Injection) refererer til kompressorladede dieselmotorer med direkte indsprøjtning produceret af Volkswagen Group. I mange lande er forkortelsen TDI registreret som et varemærke for Volkswagen Group, og disse motorer er udbredt primært i Europa.

TDI-PD

TDI-PD - (TDI – Pumpe Düse) betegner en turboladet dieselmotor med direkte indsprøjtning med en pumpe-dyseenhed.

TDDi

TDDi (Turbo diesel direkte indsprøjtning) refererer til dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning. Ford-mærket bruger denne betegnelse. Den nyere generation af dieselmotorer (TDCi) har en mere raffineret og mindre støjende drift sammenlignet med TDDi.

TDCi

TDCi (Turbo diesel common-rail-indsprøjtning) refererer til dieselmotorer med direkte brændstofindsprøjtning med Common-rail-systemet. Disse motorer er den nyere generation af TDDi-motorer, der bruges af Ford.

TCe

TCe (Turbo Control-effektivitet) er betegnelsen for en benzinmotor, der overlades af en turbolader. Den blev først introduceret i 2007 i Renault Twingo GT-modellen. For at gøre dem nemmere at identificere, bruger bilproducenten et tal, der angiver størrelsen af den givne motors volumen og hestekræfter-værdien (f.eks. 1,2 TCe 115 Energy - sådan en motor har 115 hestekræfter).

T-GDi

T-GDi (Turbo benzin direkte indsprøjtning) refererer til benzinmotorer med direkte benzinindsprøjtning derudover udstyret med en turbolader. Denne betegnelse bruges af bilselskaberne Hyundai og Kia.

TGI

TGI (Turbo Gas Injection) refererer til Volkswagen-biler udstyret med turboladede motorer med direkte naturgasindsprøjtning (CNG).

Disse motorer er strukturelt afledt af TSI-motorer, specifikt fra 1.4 TSI-motoren. TGI-motorer kan brænde benzin og komprimeret naturgas, dvs. CNG.

TSI

TSI (Turbocharged Stratified Injection) refererer til turboladede benzinmotorer med direkte brændstofindsprøjtning produceret af Volkswagen Group. TSI-motorer er udstyret med en enkelt-scroll turbolader og er kendetegnet ved en meget høj ydeevne fra et lille volumen.

Den første generation af disse motorer havde problemer med timingkæderne, men med tiden blev dette problem løst ved at udskifte kæde og strammer.

TFSI

TFSI (Turbo Fuel Stratified Injection) refererer til den turboladede benzinmotor med en direkte brændstofindsprøjtning fra VW-koncernen. Sammenlignet med TSI-motoren, som er udstyret med en enkelt-scroll-turbolader, bruger TFSI-motoren en twin-scroll-turbolader.

TwinAir

TwinAir refererer til en to-cylindret benzinmotor bygget af Fiat Powertrain Technologies (FPT). Samtidig var den udstyret med et elektrohydraulisk system, der kunne åbne indsugningsventilen uafhængigt af knastakslens position.

Evnen til selvstændigt at åbne ventilen forbedrer kvaliteten og nøjagtigheden af at fylde motoren betydeligt. I 2011 blev denne motor kåret som årets motor med priserne "Bedste motor under 1,0 liter", "Bedste nye motor", "Bedste økologiske motor" og "Årets internationale motor."

Twin Spark

Alfa Romeo bruger Twin Spark-teknologi. Tvilling i oversættelse betyder dobbelt, og Spark er et stearinlys, det vil sige et dobbeltlys. Twin Spark, forkortet TS, betyder altså dobbelt tænding gennem to tændrør til hver cylinder.

Fordelen ved dobbelttænding er opnåelsen af en mere optimal forbrænding og dermed højere ydeevne og lavere emissioner.

Valvematic

Valvematic er en teknologi fra Toyota-bilfirmaet, der gør det muligt at ændre løftet af indsugningsventilerne løbende. Toyota bruger denne teknologi i sine biler, der er udstyret med benzin (benzin) enheder.

Valvetronic

Valvetronic er en betegnelse for BMW-motorer udstyret med variable ventilløft. Det er derfor et variabelt ventilløftsystem, som i kombination med variabel ventiltiming giver dig mulighed for at ændre positionen af knastakslen uafhængigt af krumtapakslens position og også kan ændre løftet og varigheden af ventilen. er åben.

Denne teknologi bruges til at optimere motorparametre. Valvetronic-systemet giver motorer højere ydeevne, lavere brændstofforbrug og lavere emissioner.

VTi

VTi (Variable valve lift and timing injection) refererer til en benzinmotor med variabel ventiltiming, produceret af PSA Group (Peugeot, Citroen) og BMW-koncernen. Denne motor har to varianter, nemlig 1,4 liter og 1,6 liter, brugt i Peugeot og Citroen biler.

VTEC

VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) refererer til Honda-motorer udstyret med variabel ventiltiming og løfteteknologi.

Teknologi med variabel ventiltiming bruges til at forbedre motorens volumetriske effektivitet og derved øge motorens ydeevne og reducere brændstofforbrug og emissioner.

Konklusion

Efter denne artikel tror vi, at motorbetegnelser ikke længere vil være et problem for dig. Men hvis du ikke fandt nogle motorbetegnelser på denne liste, så tøv ikke med at skrive til os i kommentarerne.