Roterende motor: Hvad er dens fordele?

Roterende motor
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Dagens artikel vil fokusere på en roterende motor med frem- og tilbagegående stempelbevægelse og et roterende krumtaphus. Da vi taler om en roterende motor med frem- og tilbagegående stempelbevægelse, vil vi ikke diskutere Wankel-motoren, selvom den tilhører gruppen af ​​roterende motorer, fordi dens roterende stempel drejer om en excentrisk aksel.

Vi vil derfor være interesseret i en helt anden type motor, som er en roterende motor, hvis stempler udfører en frem- og tilbagegående bevægelse, og hvis krumtaphus roterer (roterer) sammen med hele motoren.

Indhold

Hvad er en roterende motor?

En rotationsmotor er en type radialmotor, normalt designet med et ulige antal cylindre, hvis krumtapaksel er stift fastgjort til strukturen af ​​et fly, bil eller motorcykel, og dets krumtaphus roterer sammen med cylindrene (kredser) om det.

Tidligere blev en roterende motor af denne type primært brugt til at køre fly, men den har også fundet sin anvendelse i motorcykler og biler.

Historien om den roterende motor i en nøddeskal

Den første roterende motor med frem- og tilbagegående bevægelse af stemplet og roterende kappe blev introduceret i 1889 i Paris. Dens opfinder var Félix Millet, som patenterede denne motor i 1888.

Rotationsmotoren blev hovedsageligt brugt i fly under Første Verdenskrig, men også i årene lige før krigens start. Denne type motor opfyldte alle de kriterier, som motoren krævede dengang. Den var kraftfuld, relativt pålidelig og havde en lavere vægt sammenlignet med andre typer motorer, fordi den ikke behøvede et svinghjul, takket være dens mere jævne drift.

Ud over deres fordele havde roterende motorer også ulemper. Den vigtigste var for højt brændstofforbrug, dels fordi motoren kørte med fuld gas, men også på grund af dårlig ventiltiming. Men da krigen sluttede, var den roterende motor blevet forældet og faldt langsomt ud af brug, da radialmotorer erstattede den.

Indsættelse af roterende motorer

Rotationsmotorer blev som nævnt hovedsageligt brugt i fly, men flere biler og motorcykler var udstyret med roterende motorer. Blandt de første motorcykler drevet af en roterende motor kan vi inkludere Millet-motorcyklen fra 1892, som vandt mange løb.

En anden motorcykel med roterende motor var Charles Redrup-motorcyklen, som var udstyret med en trecylindret roterende motor med et volumen på 303 cm3.

Biler med roterende motorer blev produceret af de amerikanske firmaer Adams-Farwell, Bailey, Balzer og Intrepid. For eksempel producerede bilfirmaet Adams-Farwell biler med 3-cylindrede roterende motorer i 1898, og kort efter gik de over til 5-cylindrede roterende motorer.

Roterende motor og dens konstruktion

Den roterende motor bruger overvejende fire-takts cyklus og har cylindrene arrangeret omkring krumtapakslen ligesom radialmotoren. Men i stedet for en fast cylinderblok og en roterende aksel er en roterende motor udstyret med en stationær (fast) krumtapaksel, som hele cylinderblokken roterer rundt om. Denne motors krumtapaksel er fastgjort til strukturen af ​​flyet, motorcyklen eller bilen.

Der er mange andre ligheder mellem de roterende og radiale motorer. Ligesom radialmotoren er rotationsmotoren ofte udstyret med et ulige antal cylindre for at antænde og sikre jævn motordrift. Roterende motorer med et lige antal cylindre var normalt to-i-line. Hvis det er en en-rækket roterende motor, er det også en flad motor.

De fleste roterende motorer har cylindre arrangeret omkring en enkelt krumtapaksel som en radialmotor. Der var også roterende boksermotorer eller endda encylindrede rotorer.

Roterende motor og dens fordele

Den største fordel ved en roterende motor er, at hele motoren roterer og opfører sig som et svinghjul, takket være hvilket motoren kører mere jævnt og også har mindre vibrationer.

Vibration er et alvorligt problem i alle flymotorer. Det er også uønsket i bilmotorer, da det er nødvendigt at udstyre motoren med et tungt svinghjul for at reducere det.

Andre fordele ved den roterende motor omfatter fremragende luftkøling selv ved lave hastigheder eller i tomgang.

Roterende motor og dens ulemper

Den største ulempe ved roterende motorer kommer til udtryk, når kraften øges. Efterhånden som effekten stiger, stiger motorens vægt og dermed det gyroskopiske moment, som forsøger at dreje hele flyet (eller en anden maskine) i motorens rotationsretning.

Dette problem kan delvist løses med fly ved at sikre den modsatte rotation af flyets propel.

Andre ulemper ved roterende motorer inkluderer deres høje brændstofforbrug sammenlignet med forskellige typer motorer. Denne kendsgerning bidrog væsentligt til rotationsmotorernes død og deres udskiftning med andre, mere økonomiske motorer.

Andre roterende motorer

Ud over konfigurationen af ​​cylindre, der bevæger sig rundt om en fast krumtapaksel, er der flere andre designs af roterende motorer. Blandt de mest kendte er Wankel-motoren, som har en stationær (fast) excentrisk aksel, omkring hvilken et roterende stempel roterer.