Drivlinje: Hvordan påvirker det bilen?

BMW drift
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Drivlinjen beskriver, hvor motoren er placeret i bilen, og hvilken aksel der drives.

Ud over disse informationer er drivlinjevalget dog også en nøglefaktor for at bestemme bilens køreegenskaber, produktionsomkostninger og mulige karrosserier.

Indhold

Motorplacering

Motoren og dens tilbehør udgør en stor del af bilens vægt. Denne vægt er dog kun koncentreret på et lille sted, så den påvirker i høj grad placeringen af bilens tyngdepunkt og dermed dens køreegenskaber.

Tyngdepunktets placering påvirker direkte trykket, der virker på bilens individuelle aksler. Derfor, hvis motoren er placeret tæt på forakslen, udøves der mere tryk på denne aksel. Omvendt, hvis motoren er tættere på bagakslen, vil trykket på denne aksel være større.

Jo større tryk, der udøves på bilens aksel, jo større vedhæftning kan dækkene opnå. Bilens håndtering under ugunstige og ekstreme forhold afhænger af graden af vedhæftning.

Arrangementet af motoren beskriver, hvor motoren er placeret i bilen, eller hvor den er opbevaret. Motorens placering påvirker i høj grad bilens køreegenskaber og muligheden for at bruge bestemte typer bilkarosserier.

Der er kun tre grundlæggende motormonteringskoncepter, disse omfatter:

 1. Motor placeret foran

 2. Motor placeret bagpå

 3. Motor placeret i midten

1. Motor placeret foran

Motoren er monteret over forakslen, enten på tværs (normalt med forakseltræk) eller på langs (normalt med bagakseltræk). I begge tilfælde er det også muligt at bruge et firehjulstræk.

2. Motor placeret bagerst

I dette tilfælde kan motoren placeres over eller bag bagakslen. Normalt er motoren monteret på langs og driver bagakslen eller begge aksler.

3. Motor placeret i midten

Motoren er placeret foran bagved eller bag forakslen. I de fleste tilfælde er motoren dog placeret på langs foran bagakslen og driver bilens bagaksel.

Motorplaceringsegenskaber

Som nævnt påvirker motorens placering væsentligt bilens køreegenskaber. En bil med frontmonteret motor kan konstrueres i alle kendte karosseriversioner. Derudover er omkostningerne ved at producere en sådan bil lavere. En bil med frontmonteret motor er også mere stabil og har bedre bremseegenskaber.

I modsætning hertil er der dog en bil, der har en motor placeret bagpå, takket være hvilken det er muligt at udnytte bagakslens trækkraft mere effektivt. Under acceleration stiger trykket på bagakslen, hvilket gør det muligt at overføre højere kraft til vejen uden at miste dækkenes vejgreb.

Den bagmonterede motor eliminerer normalt brugen af de mest almindelige karrosseriversioner, såsom sedaner, hatchbacks og stationcars. Placering af motoren foran eller bagpå forårsager en specifik adfærd, når du kører gennem sving.

Understyring

Vej i bjergene

Den store vægt, der virker på bilens foraksel, bevirker, at køretøjet ikke vil ændre kørselsretningen, når det passerer en kurve.

Det er netop derfor, at biler med frontmonteret motor har en tendens til at fortsætte i deres oprindelige retning, når de kører gennem et hjørne med høj hastighed eller under dårlige adhæsionsforhold og flyver ud af hjørnets yderste kant. Dette fænomen kaldes understyring.

Overstyring

Drivende på banen

Overstyring er et fænomen, der opstår, når den forreste del af bilen villigt drejer ind i et hjørne, men den bagerste del fortsætter i den oprindelige retning.

Dette får bilen til at snurre i den modsatte retning eller ude af kontrol, hvilket gør en uønsket U-vending.

Eliminering af over- og understyring

Det er muligt at eliminere begge fænomener samtidigt ved hjælp af forskellige designløsninger til drivaggregatet. Disse designløsninger omfatter for eksempel at placere motoren foran bilens bagaksel (motoren placeret i midten).

I dette tilfælde presser motorens vægt lige meget på begge aksler 50:50. Men ulemperne ved et sådant arrangement omfatter bilens store ydre dimensioner og dens minimale indvendige plads. Dette arrangement bruges hovedsageligt i sports- og racerbiler.

Drivaksel

Ligesom placeringen af motoren er vigtig, er det også vigtigt at bestemme akselen på den bil, der skal køres. I de fleste tilfælde vælges bilens drivaksel afhængigt af placeringen af motoren.

Nogle kombinationer af motorophæng og drivaksel er ikke brugbare. For eksempel er motoren placeret bagpå med forakseltræk. Akseldrevet giver bilen specifikke køreegenskaber. For to-akslede biler er der følgende muligheder for akseldrift:

 1. Forakseltræk

 2. Bagakseltræk

 3. Firehjulstræk

1. Forakseldrev

Bilens kørsel sikres kun af forhjulene, som samtidig også ændrer bilens retning. Denne type drev bruges udelukkende, hvis bilens motor er placeret foran.

2. Bagakseldrev

Baghjulene sørger for bilens fremdrift, mens forhjulene bruges til at ændre bilens retning. Denne type drev bruges med både frontmonterede og midterste motorer.

3. Firehjulstræk

Alle bilens hjul sikrer bilens fremdrift, mens denne fremdrift af alle fire hjul kan være permanent eller omskiftelig.

Hvis firehjulstrækket kan skiftes, er det muligt at skifte bilens drev til enten forakseldriftstilstand eller bagakseldriftstilstand.

Drivlinjelayouter og deres fordele og ulemper

Kombinationen af motorophæng med akseltræk påvirker bilens køreegenskaber markant. Et godt eksempel er en bil med formotor og bagakseltræk.

På trods af at biler med en frontmonteret motor har en tendens til at understyre, har de en tendens til at overstyre betydeligt i tilfælde af en tung motor i for- og bagakseltræk.

Firehjulstræk forsøger at eliminere de fleste af ulemperne ved for- eller baghjulstræk. Dette kræver dog brug af flere komponenter, hvilket øger bilens vægt.

Baseret på placeringen af motoren og akseldrevet er det muligt at lave flere forskellige drivlinje-layouts. Dette er de mest almindelige drivlinjelayouter, der bruges i moderne biler:

 1. Formotor og baghjulstræk

 2. Formotor og forhjulstræk

 3. Bagmotor og baghjulstræk

 4. Midtmotor og baghjulstræk

1. Formotor og baghjulstræk

Dette bilkoncept er kendetegnet ved lave designkrav til chassisgrupper, når der anvendes en stiv bagaksel og en trapezformet foraksel er mulig. Ulempen ved dette koncept er dog den ekstreme overstyring af bilen.

2. Formotor og forhjulstræk

Dette koncept bruges af de fleste personbiler, fordi det giver mulighed for at skabe en lille bil med en stor motor. Dette koncept giver også designere utallige muligheder, når de skal skabe et karrosseri.

3. Bagmotor og baghjulstræk

Dette koncept tillader brugen af en simpel foraksel, som er meget stærk, men kræver brug af en ofte kompliceret bagaksel. Biler med dette koncept har en tendens til at overstyre.

4. Motor i midten og baghjulstræk

Konceptet baghjulstræk og motorplacering i midten bruges primært i sportsvogne. Takket være dette koncept er vægtfordelingen på begge aksler lig 50:50, og dermed er over- og understyring af bilen væsentligt elimineret.

Dette koncept er dog uegnet til biler beregnet til daglig brug. Ulemperne er bilens store udvendige mål og dens lille indvendige plads, som normalt kun rummer to personer.

Med firehjulstræk er det muligt at skabe koncepter som:

 • Formotor og firehjulstræk

 • Bagmotor og firehjulstræk

 • Bagmotor og firehjulstræk

På grund af brugen af en bred vifte af bilkarrosserier er frontmotoren og firehjulstrækkoncepterne de mest almindeligt anvendte af disse koncepter. En af grundene til, at dette er tilfældet, er, at karosserierne i mange firehjulstrukne biler stammer fra forhjulstrukne karosserier.

Konklusion

Drivlinjens layout er afgørende for at bestemme formålet med bilen og visse funktioner. Der er forskellige drivlinje-layouts, selvom det layout, hvor motoren er placeret bagi, mens forakslen er drevet, ikke er anvendelig. Dette ville få bilen til at overstyre, og hjulene på drivakslen ville miste grebet betydeligt under acceleration.