Olieadvarselslampe: Hvilket problem indikerer det?

Olielys på instrumentbrættet
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

En tændt olieadvarselslampe advarer om et alvorligt problem, du ikke bør undervurdere. Men hvad er årsagen til, at denne advarselslampe tændes?

Vi vil besvare dette meget ofte stillede spørgsmål i dagens artikel.

Indhold

Hvorfor lyser min advarselslampe for olie?

En tændt olie advarselslampe betyder kun to problemer: utilstrækkeligt olietryk eller et lavt motorolie niveau. I begge tilfælde er der dog risiko for utilstrækkelig smøring, hvilket kan medføre motorskader.

Olie advarselslampe

Du skal stoppe med at køre med det samme, hvis denne lampe tændes, og kontrollere motoroliestanden.

Lavt motorolieniveau

Hvis oliestanden er lav, er det nødvendigt at fylde motorolie på og køre bilen i roligt tempo hjem eller direkte til servicecenteret, hvor de vil finde ud af, hvorfor og hvor motorolien er gået tabt. Motorolie kan gå tabt i motoren, eller den kan strømme ud af motoren.

Olie er tabt i motoren

Hvis olien går tabt i motoren, trænger den ind i forbrændingskammeret og brænder efterfølgende. Der kan være flere årsager til, at motorolie brænder. Det kan for eksempel være en turbolader, der har slidte lejer. Årsagen kan også være slidte stempelringe, cylindre, cylinderforinger, selve stemplerne eller en beskadiget pakning under topstykket.

Alle disse problemer, bortset fra den slidte turbolader, kommer til udtryk på samme måde, nemlig tab af kompression. Det skal dog ikke glemmes, at ikke alle de nævnte problemer vil opstå på alle cylindre på samme tid.

Men takket være dette er det relativt nemt at bestemme en defekt cylinder ved at undersøge og sammenligne tændrør eller ved kompressionsmåling og sammenligne den med andre cylindere. Den blå røg fra udstødningen, som vi allerede har skrevet om, kan dog gøre dig opmærksom på, at motorolie brænder.

Der lækker olie fra motoren

Olietab kan dog ikke kun skyldes en slidt motorkomponent, men også af motorolie-lækage gennem forskellige tætninger eller chaufførens klodsethed, f.eks. når han punkterer motorens oliesump.

Olien gik tabt uden grund

Det er nødvendigt at indse, at hver enkelt motor har et standard motorolieforbrug, selvom alt er i orden i motoren, og der ikke er nogen funktionsfejl eller andre problemer, der kan forårsage olietab.

Producenten angiver motorolieforbruget, men varierer normalt fra 0,3 liter til 1 liter pr. skiftinterval. Men hvis du overskrider de almindelige motorolieskiftintervaller, kan det ske, at motorolieforbruget bliver højere for et skiftinterval end angivet af producenten.

Kørestilen har også en væsentlig indflydelse på det typiske olieforbrug. Antag, at du kører din bil for ofte ind i omdrejningstælleren's røde zone. I så fald kan det almindelige motorolieforbrug igen være lidt højere end angivet af producenten. Dette almindelige motorolieforbrug opstår, når olien kommer ind i forbrændingskammeret.

Motoroliestanden er i orden, men olieadvarselslampen lyser konstant

Hvis motoroliestanden er i orden, og olieadvarselslampen stadig lyser, er det sandsynligvis en fejl i oliepumpen eller tilstoppede smørekanaler. Det behøver dog ikke altid at være så alvorlige problemer.

En defekt motorolietryksensor kan også rapportere lavt motorolietryk. Uden motordiagnostik er det desværre udfordrende at afgøre, om det blot er en sensorfejl, eller om motorolietrykket er lavt på grund af en beskadiget oliepumpe eller tilstoppede smørekanaler.

Antag dog, at motoroliestanden er gennemsnitlig, og olieadvarselslampen konstant indikerer en fejl. I så fald anbefales det ikke at køre bilen længere og få bilen tjekket og dette problem løst så hurtigt som muligt. Hvis olietrykket var lavt, og du fortsatte med at køre bilen, risikerer du at gribe motoren.

Konklusion

Afslutningsvis vil jeg tilføje, at ignorering af den oplyste olieadvarselslampe kan føre til alvorlige skader på motoren, hvis reparation i nogle tilfælde kan overstige prisen på hele bilen.