Motorkompressionstest: Hvad afslører det om motoren?

Kompression af blandingen i cylinderen
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Motorkompressionstesten er en metode, hvorved nøjagtig information om motorens tilstand bestemmes. Ved at måle kompressionstryk er det muligt at detektere utætheder i de enkelte cylinders forbrændingskammer.

Lækager i forbrændingskammeret påvirker hele motorens drift, dens ydelse, brændstofforbrug, motorolieforbrug, antallet af producerede emissioner og mere.

Indhold

Hvad er motorkompressionstryk?

3D-model af en fungerende V8-motor. Stempler og andre mekaniske dele er i bevægelse.

Kompressionstryk er det maksimalt opnåelige tryk ved slutningen af motorens kompressionsslag, når blandingen endnu ikke brænder. Størrelsen af kompressionstrykket afhænger af kompressionsforholdet, motorhastigheden, cylindrenes fyldningsgrad og forbrændingskammerets tæthed. Alle disse parametre, bortset fra tætheden af forbrændingskammeret, bestemmes af motorens design.

Det skal dog ikke glemmes, at kompressionstrykket skal være det samme i alle cylindre. Hvis forbrændingskamrene er i orden, er den maksimale forskel i kompressionstryk i de enkelte cylindere op til 1 bar (0,1 MPa).

Kompressionstrykket varierer fra 1,0 til 1,2 MPa for benzinmotorer og 3,0 til 3,5 MPa for dieselmotorer. Hvis det derfor under kompressionsmålingen konstateres, at en af cylindrene ikke når den af producenten angivne værdi, indikerer dette en lækage i forbrændingskammeret.

Hvad forårsager tab af kompression?

Cylinder head gasket

Tab af kompression i forbrændingskammeret, dvs. lavere kompressionstryk er forårsaget af:

  • Slidt eller ødelagt stempelring
  • Slidt motorcylinder
  • Beskadiget eller revnet topstykke
  • Beskadiget toppakning
  • Beskadiget ventil
  • Beskadiget ventilfjeder
  • Slidt sædeventil

Hvordan laver man kompressionstest?

Cylindrenes kompressionstryk måles ved hjælp af en kompressionsmåler. Før kompressionstrykket måles, varmes motoren op til driftstemperatur for at definere afstanden mellem stemplet og cylinderen. Kompressionsmåleren skrues ind i topstykket i stedet for tændrøret.

Motoren roteres derefter ved hjælp af motorstarteren, mens gasventilen er helt åben (gaspedalen trykket helt ned), så motoren frit kan suge luft ind.

Kompressionstrykket vises på nålen på kompressionsmåleren, som registrerer det højeste opnåede tryk.

Hvordan finder man ud af, hvad der forårsager det lavere kompressionstryk?

Hvis kompressionstrykket på en af cylindrene er forkert, er det nødvendigt at finde ud af, hvad der forårsager lavere kompressionstryk. Motorolie kan hjælpe dig, som vil afsløre, om årsagen til lækagen er en slidt cylinder, stempel eller dens stempelringe, eller andre motorkomponenter, der er ansvarlige for lækagen i forbrændingskammeret.

Fremgangsmåden følger: En lille mængde motorolie sprøjtes ind i cylinderen, hvis kompressionstryk er lavere end det burde være. Olien kan i kort tid fylde de utætte steder mellem cylinder og stempel og dermed tætne forbrændingskammeret. Efter at motorolien er sprøjtet ind i cylinderen, måles kompressionen igen.

Stempler, ringe, krumtapaksel

Hvis kompressionstrykket på den defekte cylinder stiger under genmåling, er det næsten sikkert, at den defekte cylinder, dens foring eller stempler eller dens stempelringe vil være årsagen til lavere kompressionstryk.

Men antag, at kompressionstrykket af den defekte cylinder ikke ændres. I så fald er årsagen til forbrændingskammerets lækage sandsynligvis et revnet topstykke, en beskadiget hovedpakning, en beskadiget ventil og dens fjeder eller ventilsæde.