Højt brændstofforbrug: 14 mest almindelige årsager

Closed car tank
Udgivet kl
Oversat fra original (kilde: autoride.co)

Brændstofforbrug er en af de vigtigste faktorer ved køb af bil, især for folk, der bruger deres bil dagligt og opnår høje kilometertal hver måned.

Og selvom det ikke er tilfældet, er brændstofforbrug det, der interesserer næsten enhver ejer af bilen. Så hvad er årsagen til det høje brændstofforbrug? Lad os tjekke de 14 mest almindelige årsager til det.

Indhold

Introduktion

For det første er brændstofforbruget ikke konstant og påvirkes af flere faktorer. Disse kan variere fra funktionsfejl, specifikke kørestile, vejrforhold, bilens alder, motor osv.

Brændstofforbruget kan dog være langt væk fra de værdier, der er skrevet i de tekniske specifikationer givet af bilproducenten. Det kan være tilfældet, selvom motoren er i god stand, og din kørestil kan betegnes som økonomisk.

Hvis du bemærker en markant stigning i brændstofforbruget, vil det næsten helt sikkert betyde et af de problemer, der er nævnt nedenfor. Så lad os se på de mest almindelige funktionsfejl og problemer bag øget brændstofforbrug.

1. Uhensigtsmæssig kørestil

Blandt de mest almindelige problemer, der kan forårsage højt brændstofforbrug, kan vi inkludere en utilstrækkelig eller upassende kørestil. Dette er et mere almindeligt problem med manuelle gearkasser, da det giver dig mulighed for at vælge det forkerte gear, hvilket forårsager en stigning i brændstofforbruget.

På samme måde er hurtig acceleration og deceleration før hvert vejkryds ikke en glimrende måde at spare brændstof på. Men hvis du er sikker på, at din kørestil ikke har ændret sig, men brændstofforbruget er steget, kan problemet være noget andet.

2. Luftmodstand

Brændstofforbruget påvirkes markant af den aerodynamiske modstand, som øges betydeligt ved at transportere bagage, cykler, ski eller andre unødvendige ting oven på taget.

Den øgede aerodynamiske modstand skyldes også åbne vinduer eller et soltag. En anden faktor, der påvirker den aerodynamiske modstand og dermed også brændstofforbruget, er løs undervogn eller det nederste motordæksel.

3. Underpumpede dæk

Tire

Forkert dæktryk påvirker brændstofforbruget væsentligt. Antag, at dæktrykket er lavere, øges rullemodstanden og dermed brændstofforbruget. Derfor er det vigtigt at kontrollere dæktrykket regelmæssigt og om nødvendigt pumpe dækkene op til det foreskrevne tryk.

Forkert dæktryk øger ikke kun brændstofforbruget, men forringer også bilens køreegenskaber og bidrager sidst men ikke mindst også til hurtigere dækslid.

4. Tilstoppet luftfilter

Luft filter

Luftfilteret har en betydelig effekt på motorens funktion. Af denne grund bør du ikke glemme dens regelmæssige udskiftning. Hvis luftfilteret er for tilstoppet, vil det medføre, at der ikke kommer tilstrækkelig luft ind i cylindrene. Dette problem kan fjernes meget hurtigt og relativt billigt.

Et tilstoppet luftfilter kommer til udtryk ved et mærkbart fald i ydeevne og øget brændstofforbrug. Så hvis du bemærker, at din bils motor ikke er så kraftig, som den plejede at være, og brændstofforbruget er steget, bør du først fokusere på at tjekke og om nødvendigt udskifte luftfilteret.

5. Homokinetisk led og lejer

Led med konstant hastighed

Øget forbrug på grund af øget modstand kan også være forårsaget af et beskadiget eller slidt homokinetisk led eller dårlige lejer. Hvis nogen af disse komponenter er slidt eller beskadiget på grund af øget modstand, kan der være et tab af motorenergi, der overføres til bilens hjul, hvilket fører til øget brændstofforbrug.

Tegn på en dårlig homokinetisk samling omfatter klik- eller knaldlyde, når du drejer, vibrationer under kørsel ved høje hastigheder og fedt, der lækker fra leddet. Du kan ganske nemt genkende disse problemer bare ved at høre dem. Hvis hjullejerne er på grænsen til deres levetid, signaleres de af øget støj under kørslen.

6. Hængende bremsekaliber

Disc brakes

Et andet problem med øget brændstofforbrug kan være en hængende eller fastsiddende bremse caliper. Hvis det sker, vil bremseklodsen altid være i kontakt med bremserotoren, selvom det er lidt.

Du er måske ikke klar over dette problem, afhængigt af hvor meget bremsekaliberen sidder fast, men hvis du gør det, vil det føles som om du kører en bil med let aktiveret bremser hele tiden.

7. Masseflowsensorfejl

Masse flow sensor

Fejl ved massestrømssensor kan være en anden årsag til øget brændstofforbrug. Det kan forekomme, hvis massestrømssensoren er meget forurenet eller beskadiget. Det kan stadig fortsætte med at fungere, men ændringerne i motordriften er betydelige og kan bemærkes selv af en komplet lægmand.

De mest almindelige symptomer på masseflowsensorfejl omfatter vanskelige motorstarter, høj eller lav tomgangshastighed, ujævn motordrift, ryk under acceleration eller motorstop. Dette problem kan let elimineres ved at udskifte komponenten.

8. Lambdasondefejl

Lambda sonde

Lambda-sonde er en hyppig skyldig i øget brændstofforbrug ibenzinmotorer. En lambdasonde er en sensor i udstødningsrøret, der sammenligner luften i udstødningsrøret med luften omkring motoren og skaber et elektrisk signal baseret på en kemisk reaktion.

Dette signal sendes til motorstyringsenheden, som derefter bruger gasventilen og injektorerne til at justere forholdet mellem brændstof og luft. Kort sagt bruger køretøjet lambdasonden til at få motoren til at fungere økonomisk.

I nogle tilfælde er det muligt fysisk at identificere lambdasondens funktionsfejl, fordi den er tilstoppet med en stor mængde sod. Men en lambdasondefejl opdages ikke altid ved dens fysiske inspektion, så den bedste løsning er at gå direkte til værkstedet, tilslutte bilen til diagnostik, og udskifte den, hvis den er beskadiget.

9. Tændrør

Tændrør

Hvis tændrørene er meget slidte, er forbrændingen af brændstofblandingen ikke optimal. Dette fører til øget brændstofforbrug og reduceret ydeevne. Udskiftning af tændrør er ligetil og billigt, så ingen bør forsømme det.

10. Motoren

Mustang engine

Skader på selve motoren lyder som en åbenlys årsag til øget brændstofforbrug, men hvilke komponenter forårsager dette problem? Slidte cylindre, revnede topstykker, hovedpakninger, slidte stempelringe eller beskadigede ventiler forårsager lækager i forbrændingskammeret, hvilket resulterer i lavere kompressionstryk.

Cylindrenes kompressionstryk måles ved hjælp af en kompressionsmåler. Før måling af kompressionstrykket, opvarmes motoren til driftstemperatur for at definere afstanden mellem stemplet og cylinderen. Kompressionsmåleren er skruet ind i topstykket i stedet for tændrøret.

Efterfølgende omdrejles motoren ved hjælp af starteren, mens gasventilen er helt åben - gaspedalen er trykket helt ned. Kompressionstrykket vises på nålen på kompressionsmåleren, som registrerer det højeste opnåede tryk. Kompressionstrykket skal være det samme i alle cylindre.

11. Tilstoppet partikelfilter

DPF filter

Et tilstoppet partikelfilter kan også være skyld i øget brændstofforbrug. Et dieselpartikelfilter er en enhed, der fjerner kræftfremkaldende og fine støvpartikler fra udstødningsgasserne fra biler med dieselmotor.

Filteret fanger faste partikler, som det til sidst brænder for at rense sig selv. Denne problematiske komponent kan dog godt lide at blive snavset, især hvis du kun bruger din dieselbil til korte køreture.

Et tilstoppet partikelfilter kommer til udtryk ved en betydelig reduktion i ydelse, men også ved en stigning i brændstofforbruget. Desværre er udskiftning eller rengøring af dette filter ikke en af de billigste ting.

12. Motorstyringsenhed og sensorer

Motorstyringsenhed

En anden af de utallige årsager til øget brændstofforbrug kan være motorstyringsenheden eller forskellige sensorer, der sender data til den. De vigtigste sensorer inkluderer lambda-sonde, massestrømssensor, krumtapaksel-positionssensor, bankesensor, kølevæsketemperatur-sensor eller knastakselsensor.

Alle disse sensorer sender forskellig information til motorens styreenhed. Motorstyringsenheden bruger disse data for at drive motoren effektivt. Disse sensorer, kombineret med motorkontrolenheden, styrer brændstofindsprøjtningens timing, brændstofindsprøjtningslængden, blandingens tændingsfremføring og mange andre ting.

Antag, at en af sensorerne ikke fungerer korrekt. I så fald modtager motorstyringsenheden forkerte data, hvilket kan forårsage, at den forkerte mængde brændstof sprøjtes ind i cylindrene eller den forkerte timing af tændingsfremføringen af blandingen.

Motoren fungerer dog ikke korrekt, hvilket resulterer i øget brændstofforbrug og lavere ydeevne.

13. Brændstofsystem

Problemer med utætte brændstofsystemrør er især tydelige i ældre biler. Brændstofsystemets gummislanger bliver med tiden skøre (revner), hvilket fører til brændstoflækage. Du kan opdage dette problem meget nemt, fordi det manifesteres ved lugten af brændstof i bilens indre og dens nærhed.

Du kan også bemærke en brændstoflækage ved at tjekke, om der er brændstofpletter på jorden, hvor du parkerer. Et andet symptom på en lækage af brændstofsystemet er, at det er sværere at starte, netop fordi der kommer luft ind i brændstofsystemet.

14. Aircondition kompressor

En magnetisk kobling styrer klimaanlæggets kompressor. Denne kobling kan blive beskadiget og lade kompressoren køre kontinuerligt. Aircondition kan øge brændstofforbruget fra en lille til en stor mængde, afhængigt af motortypen.

En permanent tændt klimakompressor kan således forårsage en markant stigning i brændstofforbruget, uden at du selv bemærker, at der er noget galt med bilen.

Konklusion

Nogle utallige andre problemer og funktionsfejl kan forårsage øget brændstofforbrug. Denne artikel fokuserede dog på de mest almindelige problemer, der kan genere dig.

Hvis det ser ud til, at din bil beder om mere endden bør bruge dette som en baseline for fejlfunktioner, der kan forårsage en overdreven appetit på din bil. Samtidig ønsker vi, at løsningen på dit problem er så enkel og billig som muligt.